Wlasnie w taki sposob podalam to rosyjskie danie. Na slodko. Oczywiscie mozna tez na wytrawnie np. z lososiem, ekskluzywnie z kawiorem. I z kieliszkiem czystej wodki ;)Tutaj zapraszam was jeszcze do mojego urodzinowego konkursu!Dla 4 osob ok. 16 placuszkow)150 ml mleka100 g maki pszennej100 g maki gryczanejsol1 lyzka cukru20 g swiezych drozdzy3 jajka1 zoltkoolej do smazenia150 g kwasnej smeitany160 g dzemuzurawinowegoMleko ogrzac. Oba rodzaje maki wymieszac z cukrem i szczypta soli, wkruszyc drozdze, dodac mleko i 50 ml letniej wody. Wymieszac. Zoltka oddzielic od bialek. Zoltka wymieszac z ciastem, a z bialek ubic piane dodajac szczypte soli. Piane wymieszac z ciastem, odstawic do wyrosniecia na 50 minut. Smazyc na rozgrzanym oleju. Podawac ze smietana i dzemem.Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 1/2013