ßßß Cookit - przepis na Bliny z zurawinowa konfitura i kwasna smietana

Bliny z zurawinowa konfitura i kwasna smietana

nazwa

Wykonanie

Wlasnie w taki sposob podalam to rosyjskie danie. Na slodko. Oczywiscie mozna tez na wytrawnie np. z lososiem, ekskluzywnie z kawiorem. I z kieliszkiem czystej wodki ;)
Tutaj zapraszam was jeszcze do mojego urodzinowego konkursu!
Dla 4 osob ok. 16 placuszkow)
150 ml mleka
100 g maki pszennej
100 g maki gryczanej
sol
1 lyzka cukru
20 g swiezych drozdzy
3 jajka
1 zoltko
olej do smazenia
150 g kwasnej smeitany
160 g dzemu zurawinowego
Mleko ogrzac. Oba rodzaje maki wymieszac z cukrem i szczypta soli, wkruszyc drozdze, dodac mleko i 50 ml letniej wody. Wymieszac. Zoltka oddzielic od bialek. Zoltka wymieszac z ciastem, a z bialek ubic piane dodajac szczypte soli. Piane wymieszac z ciastem, odstawic do wyrosniecia na 50 minut. Smazyc na rozgrzanym oleju. Podawac ze smietana i dzemem.
Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 1/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/06/Bliny-z-zurawinowa-konfitura-i-kwasna-smietana.html