ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny baranek pomaranczowy

Wielkanocny baranek pomaranczowy

nazwa

Wykonanie

Nasz tradycyjny wielkanocny wypiek. Tym razem o smaku pomaranczowym.
Na 1 foremke barankowa:
80 g maki pszennej
60 g masla
50 g cukru
25 g maczki kukurydzianej
2 nieduze jajka
pol lyzeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu pomaranczowego
2-3 lyzki soku pomaranczowego
100 g cukru pudru
1 pistacja
szczypta soli
Maslo utrzec z cukrem i szczypta soli. Dodac aromat i jajka, ubic. Oba rodzaje maki wymieszac z proszkiem do pieczenia i wsypac do masy. Wymieszac. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki, foremke zamknac. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 35 minut. Przestudzic 10 minut. Z soku pomaranczowego i cukru pudru sporzadzic lukier, ktorym polac baranka. Pisacje przekroic na pol i z kazdej polowki zrobic oczy baranka.
Przepis z: "Dobre rady".
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/04/Wielkanocny-baranek-pomaranczowy.html