ßßß
Cookit - przepis na Wielkanocny baranek pomaranczowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Wielkanocny baranek pomaranczowy
Składniki
Mąka pszenna
Maślak
Cukier
Kaczka
Jajko
Proszek do pieczenia
Zapach pomarańczowy
Sok pomarańczowy
Cukier puder
Pistacje
Sól
Wykonanie
Nasz tradycyjny wielkanocny wypiek. Tym razem o smaku
pomaranczowym
.
Na 1 foremke barankowa:80 g
maki pszennej
60 g
masla
50 g
cukru
25 g
maczki
kukurydzianej2 nieduze
jajka
pol lyzeczki
proszku do pieczenia
kilka kropel
aromatu pomaranczowego
2-3 lyzki
soku pomaranczowego
100 g
cukru pudru
1
pistacja
szczypta
soli
Maslo
utrzec z
cukrem
i szczypta
soli
. Dodac aromat i
jajka
, ubic. Oba rodzaje
maki
wymieszac z
proszkiem do pieczenia
i wsypac do masy. Wymieszac. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej
maka
foremki, foremke zamknac. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 35 minut. Przestudzic 10 minut. Z
soku pomaranczowego
i
cukru pudru
sporzadzic
lukier
, ktorym polac
baranka
.
Pisacje
przekroic na pol i z kazdej polowki zrobic oczy
baranka
.Przepis z: "Dobre rady".Przepis dodaje do akcji:
Źródło:
http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/04/Wielkanocny-baranek-pomaranczowy.html
Przepisy powiązane
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Szybkie ciasto z brzoskwiniami dla niespodziewanych gości.
SNICKERDOODLES
Racuchy z kwiatami akacji (robinii)
Składniki powiązane (0)