Wykonanie
Ogromnie pracochlonne, w koncu sto lat temu gotowalo sie calkiem inaczej. Zapewniam jednak, ze efekt przerosnie wasze oczekiwania i i mimo pracochlonnosci przepisu zapragniecie zrobic je ponownie...

Na 20 buleczek:1 opakowanie suchych
drozdzy (7g)1 lyzeczka
bialego cukru1/2 szklanki cieplej
wody (nie goracej)1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
margaryny (wzielam jakies 2 lyzki)2 lyzki
masla3/4 lyzeczki
soli1/4 szklanki
bialego cukru2
jajka2 i 3/4 szklanki
makioliwaDrozdze rozpuscic z 1 lyzeczka
cukru w 1/2 szklanki cieplej
wody, odstawic na 10 minut.
Mleko podgrzac i gorace wlac do miski z
margaryna,
cukrem i
sola. Zamieszac, az
margaryna sie rozpusci i nieco wystudzic.
Jajka roztrzepac i dodac do miski z
drozdzami, dodac
mleko z tluszczem,
cukrem i
sola, wymieszac, dodawac stopniowo
make meiszajac drewniana lyzka. Ciasto powinno byc luzne, ale nie kleiste (nie powinno kleic sie do scianek miski). Przelozyc na omaczona stolnice i zagniatac przez 10 minut.Przelozyc do duzej naoliwionej miski, ciasto obrocic, aby natluscic powierzchnie. Przykryc sciereczka, odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na godzine do podwojenia objetosci. Nastepnie podzielic na dwie czesci, ktore odlozyc przykryte na stolnicy na 10 minut. Kazda czesc podzielic na 10 czesci, z ktorych otoczyc kulki. Ulozyc w sporych odstepach na wylozonej papierem do pieczenia blasze. Bulki posmarowac na wierzchu stopionym
maslem. Kolejny papier do pieczenia posmarowac stopionym
maslem i przykryc bulki, a nastepnie przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 45 minut. Nastepnie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C ok 15 do 20 minut.

Przepis z ksiazki: "Kuchnia z Zielonego
Wzgorza" Elaine Crawford i Kelly Crawford, wyd. Literackie 2007 r.