ßßß
Na 20 buleczek:1 opakowanie suchych drozdzy (7g)1 lyzeczka bialego cukru1/2 szklanki cieplej wody (nie goracej)1/2 szklanki mleka1/4 szklanki margaryny (wzielam jakies 2 lyzki)2 lyzki masla3/4 lyzeczki soli1/4 szklanki bialego cukru2 jajka2 i 3/4 szklanki makioliwaDrozdze rozpuscic z 1 lyzeczka cukru w 1/2 szklanki cieplej wody, odstawic na 10 minut. Mleko podgrzac i gorace wlac do miski z margaryna, cukrem i sola. Zamieszac, az margaryna sie rozpusci i nieco wystudzic. Jajka roztrzepac i dodac do miski z drozdzami, dodac mleko z tluszczem, cukrem i sola, wymieszac, dodawac stopniowo make meiszajac drewniana lyzka. Ciasto powinno byc luzne, ale nie kleiste (nie powinno kleic sie do scianek miski). Przelozyc na omaczona stolnice i zagniatac przez 10 minut.Przelozyc do duzej naoliwionej miski, ciasto obrocic, aby natluscic powierzchnie. Przykryc sciereczka, odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na godzine do podwojenia objetosci. Nastepnie podzielic na dwie czesci, ktore odlozyc przykryte na stolnicy na 10 minut. Kazda czesc podzielic na 10 czesci, z ktorych otoczyc kulki. Ulozyc w sporych odstepach na wylozonej papierem do pieczenia blasze. Bulki posmarowac na wierzchu stopionym maslem. Kolejny papier do pieczenia posmarowac stopionym maslem i przykryc bulki, a nastepnie przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 45 minut. Nastepnie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C ok 15 do 20 minut.
Przepis z ksiazki: "Kuchnia z Zielonego Wzgorza" Elaine Crawford i Kelly Crawford, wyd. Literackie 2007 r.