Wykonanie
Ale rozpusta na koncowke lata!
Czekoladowo mi! Ogromnie! I nie mam zamiaru przestac! Placek przypomina nieco brownie, albo
czekoladowy mus. Jest tez nieco podobne do propzycji weekendowej cukiernii z marca: Placek
czekoladowy z
migdalami . Po prostu pycha! Za pyszna propozycje do Weekendowej Cukiernii dziekuje sierpniowej gosopdyni Lucji z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji

Oto przepis skopiowany ze strony Weekendowej Cukiernii z niewielkimi moim zmianami:Składniki na ciasto:300 g
gorzkiej czekolady200 g
masła5 jajszklanka
cukru (wzielam jakies 3/4)czubata łyżka
mąki pszennej1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
chilli w proszkuSkładniki na sos
czekoladowy:100 g
mlecznej czekolady2 łyżki
śmietanki 30 lub 36% (wzielam
odtluszczone mleko)Dodatkowo:
konfitura wiśniowa gotowa, (wzielam gotowa ze sloika z braku czasu i z powodu obecnosci dwojki malych dzeici w mojej kuchni ;) )lub 300 g wydrylowanych
wiśni, 2 łyżki
cukru, 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej200 g
śmietanki 30 lub 36%Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować
masłem i obsypać
kaszą manną.
Czekoladę i
masło roztopić w kąpieli
wodnej, odstawić do przestudzenia.
Jaja utrzeć z
cukrem na bardzo wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko utrzeć. Dodać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
chilli. Wymieszać. Cały czas mieszając łączymy z ostudzoną masą
czekoladową i wylewamy do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni, przez 30 minut.Sos
czekoladowy:
Czekoladę mleczną rozpuścić na parze i wymieszać ze
śmietanką.
Konfitura wiśniowa: Wydrylowane
wiśnie wrzucić do rondelka, zasypać
cukrem. Podgrzewać delikatnie na wolnym ogniu, aż
owoce puszczą sok, a
cukier się rozpuści. Stale mieszać by
owoce się nie przypaliły. Podgrzewać kilka minut, by część soku odparowała. Wsypać przesianą
mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, chwilę jeszcze gotować i zestawić z ognia.Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę
cukru pudru. (zrezygnowalam)Ciasto podawać na ciepło, polane sosem
czekoladowym, z
bitą śmietaną i
konfiturą z
wiśni.
