ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Ale rozpusta na koncowke lata! Czekoladowo mi! Ogromnie! I nie mam zamiaru przestac! Placek przypomina nieco brownie, albo czekoladowy mus. Jest tez nieco podobne do propzycji weekendowej cukiernii z marca: Placek czekoladowy z migdalami . Po prostu pycha! Za pyszna propozycje do Weekendowej Cukiernii dziekuje sierpniowej gosopdyni Lucji z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Oto przepis skopiowany ze strony Weekendowej Cukiernii z niewielkimi moim zmianami:
Składniki na ciasto:
300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
5 jaj
szklanka cukru (wzielam jakies 3/4)
czubata łyżka mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta chilli w proszku
Składniki na sos czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki śmietanki 30 lub 36% (wzielam odtluszczone mleko)
Dodatkowo:
konfitura wiśniowa gotowa, (wzielam gotowa ze sloika z braku czasu i z powodu obecnosci dwojki malych dzeici w mojej kuchni ;) )
lub 300 g wydrylowanych wiśni, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 g śmietanki 30 lub 36%
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jaja utrzeć z cukrem na bardzo wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko utrzeć. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i chilli. Wymieszać. Cały czas mieszając łączymy z ostudzoną masą czekoladową i wylewamy do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni, przez 30 minut.
Sos czekoladowy: Czekoladę mleczną rozpuścić na parze i wymieszać ze śmietanką.
Konfitura wiśniowa: Wydrylowane wiśnie wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Podgrzewać delikatnie na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Stale mieszać by owoce się nie przypaliły. Podgrzewać kilka minut, by część soku odparowała. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, chwilę jeszcze gotować i zestawić z ognia.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. (zrezygnowalam)
Ciasto podawać na ciepło, polane sosem czekoladowym, z bitą śmietaną i konfiturą z wiśni.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/08/Wekenowa-cukiernia-8-Placek-czekoladowy-z.html