ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe Ciasto z Chili oraz Wiśniową Konfiturą

Czekoladowe Ciasto z Chili oraz Wiśniową Konfiturą

nazwa

Wykonanie

Łucja - Sierpniowa Gospodyni Weekendowej Cukierni zaproponowała świetne czekoladowe ciacho z chili i wiśniową konfiturą. Jako że lubię Łucję, lubię wiśnie i czekoladę, nie mogłam pozostać obojętna ;-).
Ciasto wyszło znakomite, więc gorąco zachęcam do przyłączenia się do akcji. Takie wspólne pieczenie to naprawdę świetna sprawa. I nie zrażajcie się przypadkiem obszernością przepisu. Nie ma w nim nic skomplikowanego. Jedyne co, to konfiturę wiśniową na pewno warto przygotować sobie dzień wcześniej, oczywiście jeśli nie korzystamy z tej kupnej, sklepowej.
źródło: "Kuchnia" via Fabryka Kulinarnych Inspiracji, z moimi drobnymi zmianami
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
ciasto:
300g dobrej gorzkiej czekolady
200g masła
3/4 szklanki cukru - w oryginalnym przepisie była 1 cała szklanka
5 jaj
1 czubata łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta chili
konfitura:
Duży słoik gotowej konfitury lub przygotowana samodzielnie z następujących składników:
300g wydrylowanych wiśni
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru - w oryginalnym przepisie były tylko 2 łyżki
sos czekoladowy:
100g dobrej mlecznej czekolady
4 łyżki śmietanki 30 lub 36% - w oryginalnym przepisie były 2 łyżki
Wykonanie:
ciasto:
Masło i czekoladę roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Jaja ucieramy z cukrem na bardzo wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko utrzeć. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i chilli. Mieszamy. Cały czas mieszając, łączymy z ostudzoną masą czekoladową i wylewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni, przez 30 minut - u mnie ciasto piekło się aż 45 minut.
konfitura:
Wydrylowane wiśnie umieszczamy wgarnuszku i zasypujemy cukrem Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Stale mieszamy, by owoce się nie przypaliły. Podgrzewamy do czasu, aż znaczna część soku odparuje. Wtedy wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy jszcze chwilę i zestawiamy z ognia.
sos czekoladowy:
Czekoladę mleczną łamiemy na kwałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie mieszamy ze śmietanką.
wielki finał czyli instrukcja montażu:
Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy sosem czekoladowym i obficie pokrywamy konfiturą
UWAGI:
1.Oryginalny przepis zaleca serwowanie w towarzystwie bitej śmietany, ale zrezygnowałam z tego dodatku, bo i bez śmietany ciasto jest już baardzo bogate.
2.Moim zdaniem ciasto smakuje najlepiej, gdy jest całkowicie wystudzone (przepis sugeruje podawanie na ciepło).
3. Pamiętajcie, by nie przechowywać tego ciasta w lodówce - z racji dużej zawartości czekolady, w chłodzie twardnieje na kamień.
Życzę Wam Smacznego!
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/08/mocno-czekoladowe-ciasto-z-chili-i.html