Wykonanie

Składniki:6 jaj250g
gorzkiej czekolady150g
mlecznej czekolady250g
masła100g
cukru drobnego3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
sody

Przygotowanie:1. Na wolnym ogniu (w kąpieli
wodnej rozpuszczamy)
czekoladę z
masłem
2. Przestudzić , dodać
żółtka ,
mąkę , proszek > wymieszać

3.
Białka ubić na sztywno po czym powoli dodać
cukier . Delikatnie mieszając dodać
białka do masy czekoladowej , Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Najlepiej tortownica o średnicy 28cm. Moja była za niska więc dorobiłam muffinek .

4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-35 minut. Nie zaglądamy za często inaczej ciasto opadnie. Po upieczeniu skórka powinna być chrupiąca a ciasto wilgotne i ciężkie. Bardzo słodkie można podać z ubitą
śmietaną 30% bez
cukru lub świeżą podgotowaną
żurawina jest lekko kwaskowa i świetnie komponuję się z
czekoladą Pysznego :)