ßßß Cookit - przepis na Urodzinowy sernik z mieta na drozdzowym spodzie

Urodzinowy sernik z mieta na drozdzowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie zgadniecie, co to za czarodziejski sernik :) I kto mial w piatek urodziny :)
Na forme o srednicy 26 cm
500g twarogu (z kubelka)
4 galazki miety pieprzowej
21 g swiezych drozdzy
200 g maki
220 g cukru
szczypta soli
6 jajek
40 g masla
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1 lyzka maki ziemniaczanej
3 lyzki czekoladowych groszkow
Drozdze rozpuscic w letnim mleku z odrobina cukru i maki. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Przesiac do miski pozostala make, dodac 40 g cukru i sol, wymieszac. Dodac 1 jajko, maslo pokrojone na drobno i zaczyn. Wyrobic ciasto i odstawic do wyrosniecia na 1 godzine.
Miete umyc, poobrywac listki i drobno posiekac. Twarog wymieszac z cynamonem, pozostalym cukrem i jajkami, maka ziemniaczana i mieta. Na koniec dodac czekoladowe groszki. Wysmarowana tluszczem forme wylozyc ciastem wyciagajac mu brzegi. Wylozyc mase serowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 50 minut.
Zycze milego ucztowania :)
Przepis z moimi zmianami z "Backspass" Nr 21/11 "Lieblingskuchen wie von Oma"
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/09/Urodzinowy-sernik-z-mieta-na-drozdzowym-spodzie.html