Wykonanie
Pamiętam,jak Mama robiła nam knedle z
twarogu polane
masełkiem z
bułką,posypane
cukrem...Te smakują podobnie,ale nieco różnią się od tych z dzieciństwa-są zapiekane ze słodkim sosem.Przepis z moimi zmianami z książeczki"Śląskie,leniwe,kopytka".

50 dkg mielonego
twarogu1 szkl.
mąki pszennej - plus odrobina do posypania knedli przed smażeniem(opcjonalnie)2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajkaszczpyta
soli200 ml
śmietany3 łyżki
cukru muscovado
cynamon do smakutłuszcz do smażeniaZ
twarogu,mąk i
jajek oraz szczypty
soli zagniatam ciasto.Formuję małe kuleczki i lekko je spłaszczam.Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę knedle na złoto po obu stronach.Knedle mniej przywierają do patelni,jeśli się je lekko oprószy
mąką.Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.Podsmażone knedelki układam w naczyniu żaroodpornym,zalewam
śmietaną wymieszaną z
cukrem i startym na tarce
cynamonem i zapiekam ok.15-20 min,aż nabiorą lekko złotego koloru.Podaję tuż po zapieczeniu.Smacznego!!!