Wykonanie

Składniki :1 kg
ziemniaków25 dag
białego sera (
twaróg tłusty lub półtłusty)2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej (czubate)1
jajoszczypta
solido polania np.
śmietana,
cukier,
cynamon, roztopione masełko (niekoniecznie)

Zaczynamy od umycia
ziemniaków i ugotowania ich w „mundurkach” w lekko osolonej wodzie (można również je na początku obrać i ugotować). Kiedy już się ugotują, odcedzamy i czekamy aż przestygną, by móc je obrać i przecisnąć przez maszynkę do
ziemniaków.ReklamaW trakcie, kiedy się gotują, rozdrabniamy widelcem na malutkie kawałeczki nasz
ser.


Kolejny krok to połączenie ze sobą przeciśniętych
ziemniaków, rozkruszonego
sera,
mąki pszennej i ziemniaczanej z
jajkiem i szczyptą
soli. Wyrabiamy ciasto. Będzie one w dłoniach przyjemnie „pulchne” – gdyby ciutkę za bardzo się kleiło, podsypujemy
mąką pszenna – gdyby się okazało, że jednak za bardzo się nie klei – podsypujemy
mąkę ziemniaczaną.Odrywamy po kawałku i formujemy cienkie wałeczki, które następnie lekko spłaszczamy i dzielimy nożem na zgrabne – nie za duże „kopytka” (tak około 2 , 5 cm szerokości i 3 , 5 cm długości – jak kto lubi).

Wrzucamy je do garnka z wrzącą, gotującą się, lekko osolona
wodą. Kiedy zaczynają wypływać, czekamy około minuty i je wyciągamy. Gotujemy tak partię za partią (w tej samej wodzie). Mnie wyszło około 4 partii, po jakieś dwadzieścia parę, trzydzieści kopytek. W
sumie cztery pełne duże talerze.

Na koniec przed podaniem zaproponuj domownikom rodzaj polewy – ja lubię z
cynamonem i
śmietaną z
cukrem, mąż np. tylko z
cynamonem. Wiem że są również amatorzy polanych
masełkiem i posypanych
cukrem.
Absolutna dowolnośćSmacznego.


