Wykonanie
Pozwole sobie na pokazanie wypieku z przepisu mojej sasiadki, naprawde pyszny- dziekuje za udostepnienie przepisu :)

Na forme o srednicy 24 cm:Nadzienie:75 g
cukru1 lyzka startej
skorki cytrynowej3 lyzki
soku cytrynowego1 paleczka
cynamonu500 g
winnych jablek2 lyzki lemoniadyCiasto:200 g
masla150 g
cukru4
jajka1 lyzka
skorki cytrynowej200 g
maki2 lyzeczki
proszku do pieczeniabulka
tartaZagotowac 200 ml
wody dodajac 75 g
cukru, lemoniade,
cynamon,
sok cytrnowy i
skorke z cytryny.
Jablka obrac, oczyscic, pokroic na cienkie polkrazki. Wlozyc do plynu i gotowac jeszce ok. 3 minuty. Wystudzic. Piekarnik nagrzac do 175 °C.
Maslo utrzec z
cukrem, dodawac pojedynczo
jajka.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia i
skorka cytrynowa, dodawac stopniowo do ciasta.Forme wysmarowac
maslem i wyypac
tarta bulka. Wylozyc
polowe ciasta,
Jablka odsaczyc z zalewy i wylozyc na ciasto, przykryc pozsoatala czescia ciasta. Piec ok. 40 minut.