Imieniny dzis... moje oczywiscie :) Zapraszam zatem na slodka przekaske.Na 12 sztuk:Ciasto:2 kwaskowate jablka1 lyzka soku z cytryny150 g maki100 g mielonych orzechow laskowych1 lyzeczka proszku do pieczeniaszczypta cynamonu1 jajko125 g cukru80 ml oleju1 lyzka cukru waniliowego175 ml maslankikruszonka:75 g maki40 g siekanych migdalow75 g cukru1 szczypta cynamonu75 g maslaJablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej, skropic sokiem z cytryny. W misce wymieszac make, cynamon, orzechy mielone oraz proszek do pieczenia. Jajko ubic z cukrem, olejem, cukrem waniliowym i maslanka, dodac jablka i szybko wymieszac. Nastepnie wlac do miski z sypkimi skladnikami i wymieszac. Skladniki kruszonki zagniesc. Ciasto przelozyc do foremek muffinkowych i posypac kruszonka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 25 minut.Przepis z: "Lisa. Kochen & Backen" nr 1072013