ßßß
Na forme keksowa o dlugosci 25 cm i objetosci 1 , 5 litra250 g masla lub margaryny do pieczenia200 g + 3 lyzki cukruszczypta soli1 opakowanie cukru waniliowego4 jajka2 cytryny200 g maki50 g maki ziemniaczanej2 lyzeczki proszku do pieczenia150 g cukru pudrutlusz do wysmarowania foremki i maka do wysypania foremki1 cytryne sparzyc, osuszyc, otrzec z niej skorke. Otarta skorke wymieszac z maka, proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana. Maslo, 200 g cukru, sol i cukier waniliowy utrzec w misce mikserem na kremowa mase. Po koleji dodawac jajka ciagle mieszajac. Powoli dodawac wymieszana make lekko mieszajac lyzka. Ciasto wylozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w temperaturze 150°C (w piekarnikach z termoobiegiem, bez termoobiegu- 175°C) ok 50-60 minut. Ciasto wystudzic. Cytryny przepolowic i wycisnac z nich sok. Odlozyc 3 lyzki soku. Pozostaly sok wymieszac z 3 lyzkami cukru i zagotowac syrop. Ciasto nakluc drewniana wykalaczka i nasaczyc cytrynowym syropem. Z 3 lyzek soku cytrynowego i cukru pudru przyzadzic lukier, ktorym oblac ciasto.