ßßß
Cookit - przepis na Cytrynowe muffinki z mandarynkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Cytrynowe muffinki z mandarynkami
Składniki
Cytryna
Jajko
Sól
Mandarynki
Maślak
Margaryna
Cukier
Cukier waniliowy
Mak
Proszek do pieczenia
Śmietana kremówka
Wykonanie
Lubia je moje dzieci. Starszy ogolnie przepada za smakiem
cytryny
:) Pozostali tez zjadali ze smakiem :)Na 12 sztuk:2
cytryny
3
jajka
1 szczypta
soli
puszka
mandarynek
w zalewie (175 g po odsaczeniu)150 g
masla
lub
margaryny
do pieczenia150 g
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
250 g
maki
1/2 opakowania
proszku do pieczenia
(przeznaczonego na 500 g
maki
)- jakies 2 lyzeczki150 ml
smietanki kremowej
Otrzec skorke z jednej
cytryny
. Z obu
cytryn
wycisnac sok.
Zoltka
jaj oddzielic od bialek.
Bialka
ubic z
sola
na szytywno.
Mandarynki
odsaczyc na sicie z zalewy i pokroic. Ubic na puszysta mase.
Maslo
z
cukrem
,
cukrem waniliowym
i
skorka z cytryny
. Pojedynczo dodawac
zoltka
jajek
ciagle ucierajac.
Make
wymieszac z
proszkiem do pieczenia
i dodawac stopniowo do masy naprzemian z
sokiem z cytryny
i
smietanka
ciagle ucierajac. Dodac piane z bialek i lekko wymieszac lyzka.
Mandarynki
mozna wymieszac z
ciastem
lub ulozyc na dnie foremek muffinkowych i zalac
ciastem
(wybralam drugi sposob). Po przelozeniu ciast do foremek muffinkowych piec w tmperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 30 minut.
Przepis z: "150 Rezepte" nr 02/2012
Źródło:
http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/09/Cytrynowe-muffinki-z-mandarynkami.html
Przepisy powiązane
Cytrynowe ciasto ucierane
Placek z pieczonymi jablkami i waniliowym kremem
Kakaowe ciasteczka z kremem z bialej czekolady
Cytrynowy baranek wielkanocny z ciasta ucieranego
Jablecznik z marcepanowa polewa
Składniki powiązane (0)