Wykonanie

Miesiąc maj to czas ,kiedy wprowadzam do mojego codziennego menu zamiast jednego posiłku koktaj
owocowo-warzywny. Są to przeróżne kombinacje , które oprócz
owoców i warzyw zawierają
siemię lniane płatki owsiane,
otręby,
jogurt,
maslanke,
kefir lub
mleka roslinne.Szczególnie po zimie mój organizm domaga się takiej właśnie dodatkowej porcji naturalnych witamin i
soli mineralnych. Ponadto koktajle świetnie pomagają oczyścić organizm i zgubić parę centymetrów.....tu i tam........

Składniki:

kilka liści
świeżego szpinaku1
banan1
pomarańczakilka
truskawek1 łyżeczka mielonego
siemienia lnianego1 szklanka schłodzonej
maślanki1 łyżeczka
mioduewentualnie
woda mineralna /do regulowania gęstości/
Siemię lniane zalać gorącą
wodą /ok.1/2 szklanki/ i ostudzić.Dokładnie umyty
szpinak włożyć do blendera.
Banana pokroić na mniejsze kawałki, obrać i
pomarańczę podzielić na cząstki,
truskawki umyć i obrać z zielonych szypułek.Przygotowane
owoce dodać do
szpinaku.Dodać część
maślanki.Zmiksować całość na wysokich obrotach, dodać pozostałą
maślankę,
siemię lniane i ponownie krótko zmiksować.Doprawić do smaku
miodem.Jeśli koktajl jest zbyt gęsty można dodć
wody naturalnej.
Pomarańczę można zastąpić
sokiem.Oprócz podanych wyżej skadników dodałam jeszcze plasterek
ananasa.Koktajle można komponować w/g własnego gustu i komponować przerózne warianty smakowe....ale o tym wiedzą nawet dzieci i dodatkowe rozpisywanie chyba nie ma sensu.
