Wykonanie

Pyszny,
czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach......Niezbyt słodki, może trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu można troszkę poszaleć....
Pudding doskonale smakuje na ciepło, ale wówczas należy nakładać go łyżką (jest bardzo delikatny i mocno kremowy). Przestygnięty ładnie zastyga i
daje się kroić nożem.
Bita śmietana jest świetnym dodatkiem , choć zdecydowanie wolałam posypać go gorzkim
kakao i zjeść z dodatkiem świeżych
truskawek.......... i była dokładka!

Chocolate brioche bread
pudding, czyli
czekoladowy pudding z brioszką w/g przepisuz książki Small Plates and Swett TreatsSkładniki: /4-6 porcji/

60 g
gorzkiej czekolady2
jajka1
żółtko50 g
cukru trzcinowego250 ml
śmietany 36%1/4 łyżeczki
soli morskiej175 g rogalików
croissant / brioszki,maślane bułeczki,chałka/50 g
czekoladowych chipsów /lub pokrojonej czekolady/
kakao do posypania
bita śmietana i
truskawki do dekoracji

Wykonanie:-Rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopni.-
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i odstawić aby trochę ostygła. -
Jajka, dodatkowe
żółtko i
cukier ubić w mikserze przez 3 minuty na dużej prędkości, tak długo, aż
jajka będą ciągnąć się wstążką przy unoszeniu mieszadeł miksera. -W drugiej misce ubić dobrze
śmietanę.-Delikatnie wymieszać
bitą śmietanę z masą jajeczną i roztopioną
czekoladę, dodać
sól morską.-Następnie dodać kawałki brioszki i
czekoladowe draże, starannie wymieszać.-Przeleć masę do formy o
boku 20cm.-Na blasze do pieczenia położyć kratkę, wlać trochę
wody (1 cm),czyli przygotować kąpiel
wodną i ustawić foremkę z
ciastem.-Piec
pudding w kąpieli
wodnej przez ok 45 minut, do czasu , aż środek się zetnie.

-Nie piec zbyt długo by zbytnio go nie wysuszyć.
Pudding powinien być lekki i kremowy.Posypać
kakao i podawać z
bitą śmietaną.



