Bardzo czekoladowe. Trochę wilgotne i pyszne. Prosty krem. Mrożone, pachnące latem truskawki. Zdrowy dodatek. Deser idealny.Czekoladowe ciasto z kremem oraz truskawkami/tortownica 23 cm/250g gorzkiej czekolady, około 70%120g masła1 niepełna szklanka trzcinowego cukru4 jajka, oddzielone żółtka od białek1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki pełnoziarnistej1 łyżka otrębów pszennychmasło do wysmarowania formy150g mascarpone150g śmietanki 36%1 łyżeczka cukru pudru1 szklanka truskawekTortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. W między czasie kilka razy zamieszać. Lekko ostudzić. Dodać żółtka, połowę cukru, obie mąki i otręby. Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po 1 łyżce pozostałego cukru i miksować po każdej porcji, aby uzyskać sztywną i lśniącą pianę. 2 łyżki ubitych białek dokładnie wymieszać z czekoladową masą. Powoli dodawać "rozluźnioną" czekoladę do reszty piany. Wymieszać bardzo dokładnie.Ciasto przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) piekarniku przez około 35 minut. Po tym czasie studzić jeszcze przez 10 minut lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć i całkowicie wystudzić.Ubić śmietankę na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder, zmiksować.Na ciasto wyłożyć krem i ułożyć truskawki.Smacznego!