Wykonanie

Kubeczki z
kremem czekoladowym to francuska specjalność. Mają konsystencję luźnego musu/budyniu
czekoladowego i będą wspaniałym deserem na walentynkową kolację. Krem jest delikatny, rozpływa się w ustach... Przygotowanie deseru nie zajmuje dużo czasu, dlatego mocno polecam :-).Składniki na 6 porcji:280 g
mlecznej czekolady (30%
kakao)90 g
gorzkiej czekolady (70%
kakao)1 szklanka (250 ml)
mleka1 szklanka (250 ml)
śmietany kremówki 36%55 g drobnego
cukru do wypieków5 dużych
żółtekObie
czekolady drobno posiekać i umieścić w naczyniu (można użyć chocolate
chips).Do garnuszka przelać
mleko i kremówkę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie, zanim
mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania
białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel
mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego
mleka, zmiksować.
Mleko z
żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym
mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się zwarzył. Gorącą mieszanką zalać
czekoladę w naczyniu, odstawić na 2 minuty, nie ruszając.Po 2 minutach zawartość naczynia zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej mieszanki, przez około 1 minutę (można też przelać do blendera kielichowego i zmiksować).Przelać do kubeczków i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Podawać z creme fraiche,
bitą śmietaną, startą
czekoladą. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).



Źródło przepisu - Food &
Wine .