ßßß
Kubeczki z kremem czekoladowym to francuska specjalność. Mają konsystencję luźnego musu/budyniu czekoladowego i będą wspaniałym deserem na walentynkową kolację. Krem jest delikatny, rozpływa się w ustach... Przygotowanie deseru nie zajmuje dużo czasu, dlatego mocno polecam :-).Składniki na 6 porcji:280 g mlecznej czekolady (30% kakao)90 g gorzkiej czekolady (70% kakao)1 szklanka (250 ml) mleka1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 36%55 g drobnego cukru do wypieków5 dużych żółtekObie czekolady drobno posiekać i umieścić w naczyniu (można użyć chocolate chips).Do garnuszka przelać mleko i kremówkę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego mleka, zmiksować.Mleko z żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się zwarzył. Gorącą mieszanką zalać czekoladę w naczyniu, odstawić na 2 minuty, nie ruszając.Po 2 minutach zawartość naczynia zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej mieszanki, przez około 1 minutę (można też przelać do blendera kielichowego i zmiksować).Przelać do kubeczków i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Podawać z creme fraiche, bitą śmietaną, startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

Źródło przepisu - Food & Wine .