Wykonanie
Jeśli ciasto zawsze się udaje , jeśli wszystkim smakuje i jeszcze na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to nie pozostaje nic innego jak zaliczyć go do ulubionych .............i piec..........dopóki nam się nie znudzi. A ciasto to jest bardzo uniwersalne i można piec je z dodatkiem wszystkich
owoców sezonowych i może właśnie dlatego wciąż smakuje inaczej i chętnie do niego wracam.
SKŁADNIKI / foremka 26 x35 /CIASTO:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru0 , 5 szklanki oleju/lub stopionego masła/1 szklanka
maślanki3
jaja3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru wanilinowegoszczypta
soliowoceKRUSZONKA200 g
mąki pszennej100 g miękkiego
masła80 g
cukruWykonanie:-Składniki na ciasto powinny
mieć jednakowa temperaturę.-Do misy miksera wbić
jajka, dodać
olej ,
cukier i
maślankę.-Miksować kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników.-Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.-Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.-Na wierzchu ułożyć
owoce.-Ciasto można posypać kruszonką /lub po upieczeniu
cukrem pudrem./-Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st.C ok.35 minut ze
śliwkamiz
porzeczkamiz
jagodami i
porzeczkami .......... bez kruszonki
Zamiast kruszonką ciasto można posypać wiórkami kokosowymi