ßßß
Jeśli ciasto zawsze się udaje , jeśli wszystkim smakuje i jeszcze na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to nie pozostaje nic innego jak zaliczyć go do ulubionych .............i piec..........dopóki nam się nie znudzi. A ciasto to jest bardzo uniwersalne i można piec je z dodatkiem wszystkich owoców sezonowych i może właśnie dlatego wciąż smakuje inaczej i chętnie do niego wracam.
SKŁADNIKI / foremka 26 x35 /CIASTO:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru0 , 5 szklanki oleju/lub stopionego masła/1 szklanka maślanki3 jaja3 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki cukru wanilinowegoszczypta soliowoceKRUSZONKA200 g mąki pszennej100 g miękkiego masła80 g cukruWykonanie:-Składniki na ciasto powinny mieć jednakowa temperaturę.-Do misy miksera wbić jajka, dodać olej , cukier i maślankę.-Miksować kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników.-Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.-Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.-Na wierzchu ułożyć owoce.-Ciasto można posypać kruszonką /lub po upieczeniu cukrem pudrem./-Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st.C ok.35 minut ze śliwkami
z porzeczkami
z jagodami i porzeczkami .......... bez kruszonki
Zamiast kruszonką ciasto można posypać wiórkami kokosowymi