ßßß Cookit - przepis na Muffiny porzeczkowe

Muffiny porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
250 g porzeczek
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g cukru + 3 łyżeczki do posypania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać z szypułek.
Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać trzepaczką z jajkami oraz mlekiem.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre, wsypać porzeczki i wymieszać (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać pozostałym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffinków.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_z_porzeczkami/przepis.html