Wykonanie
Składniki12 sztuk250 g
porzeczek100 g
masła2
jajka125 ml
mleka250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli170 g
cukru + 3 łyżeczki do posypaniaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać z szypułek.Roztopić
masło w misce, ostudzić i roztrzepać trzepaczką z
jajkami oraz
mlekiem.Do drugiej miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia, dodać
sól i
cukier, dokładnie wymieszać.Do suchych składników dodać mokre, wsypać
porzeczki i wymieszać (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać pozostałym
cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffinków.