Wykonanie
Ostatnie
porzeczki zerwane z krzaka. Następne dopiero za rok. Na dworze tak gorąco, że odpada włączenie piekarnika na dłużej niż 20 minut. Padło więc na muffiny. Tym razem według przepisu Nigela Slater'a. Bardzo, ale to bardzo maślane. Przepis podpatrzony u Liski .
Składniki:125 g
mąki pszennej125 g
masła (miękkiego)125 g
cukru (dałam mniej)2
jajka1 niepełna łyżeczka
proszku do pieczenia125 g
porzeczek3 - 4 łyżki
mlekaWykonanie:
Mąkę,
masło,
cukier, proszek i
jajka miksujemy np. blenderem. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy
mleko. Dodajemy
porzeczki i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.