Wykonanie
W swojej kuchni uwielbiam korzystać z sezonowych
owoców i warzyw. Ponieważ miałam w domu kubek świeżych czarnych
porzeczek postanowiłam użyć je do upieczenia letniej wersji babki :)Składniki:- 3 szklanki
mąki pszennej,- szklanka
cukru,- 4
jaja,- kostka
masła + odrobina do wysmarowania blachy,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 3 łyżeczki
mleka,- 3 łyżeczki
oleju rzepakowego,- kubek czarnych
porzeczek,- dwie miski, mikser, rondel, nóż, sylikonowa
łopatka, forma do baby.
Wykonanie:1.
Jaja - oddzielam
żółtka od
białek. W jednej misce ubijam
białka na sztywną pianę, a do drugiej wrzucam
żółtka i
cukier, które ucieram na gładką masę (
mogę skorzystać z "łaźni
wodnej").2. Do utartych
żółtek dodaję
mąkę oraz
proszek do pieczenia i dokładnie miksuję.3.
Masło tnę na kilka części i wrzucam do rondla. Topię na wolnym ogniu.4. Roztopiony i lekko przestudzony tłuszcz wlewam do ciasta i dokładnie miksuję.5. Dodaję 3 łyżeczki
oleju rzepakowego oraz 3 łyżeczki
mleka,
białkową pianę i znów dokładnie miksuję.6. Ciasto za pomocą
łopatki wylewam do wysmarowanej
masłem formy. Pomiędzy poszczególne warstwy ciasta wrzucam umyte i osuszone
porzeczki.7. Piekę ok 40 min. w 180 st. C. Upieczoną i ostudzoną babkę można posypać
cukrem pudrem.