Wykonanie
Składniki:- 20 dag
masła- 3/4 szklanki
cukru- 2 szklanki
mąki pszennej- szczypta
soli- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 duże
jajka- 30 dag czerwonych
porzeczek- 3/4 szklanki
cukru pudruSposób przygotowania:1.
Masło wraz z
cukrem,
żółtkami,
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia szybko zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1/2 godz.2. Formę do tarty wylepiamy 3/4 porcji schłodzonego ciasta, kłujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 10 min.3. Na podpieczony spód wykładamy oczyszczone
porzeczki, posypujemy 2 łyżkami
cukru pudru. Następnie kładziemy warstwę pozostałego ciasta startego na tarce o dużych oczkach.4.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą
soli, pod koniec dodajemy pozostały
cukier puder. Pianę wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45 min w 180 stopniach, aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, by
beza była chrupka.