Wykonanie
Jagodzianki

Myślę, że wiekszość z Was upiekła już tego lata jagodzianki.Ja również nie przechodzę obojętnie obok wypieku, który mocno pobudza moje
kubki smakowe. Uwielbiam pachnące, puszyste
ciasto drożdżowe , a w połączeniu z
jagodami wrost ubóstwiam........a czy jest ktoś, ktoich nie lubi?Bułeczki najczęsciej posypuję tylko
cukrem pudrem, czasem kruszonką choć wiem , że z lukrem smakują jeszcze lepiej..

Składniki: /15 szt/500 g
maki pszennej2
żółtka1
jajko50 g świeżych
drożdży100 g
cukru100 g
masłaok.200 ml letniego
mlekacukier wanilinowy do smakuszczypta
solioraz:ok. 350 g
jagódkilka łyżeczek
cukru1
jajko do posmarowania
bułekWykonanie:

-Przygotować zaczyn:-
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru , dodać kilka łyżek letniego
mleka i łyżeczkę
mąki.-Dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.-
Jajka i
żółtko utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym.-
Masło roztopić, przestudzić i połączyć z letnim
mlekiem.-
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą.-Dodać
mleko z
masłem,
żółtka i wyrośnięty zaczyn.-Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie, lśniące ciasto/ można zarabiać robotem lub ręcznie do momentu, kiedy ciasto odstaje od ręki/.-Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia /podwojenia objętości/.-Gotowe ciasto przełożyć na lekko omączony blat.-Uformować wałek i podzielić w plastry/ grubość zależy od pożądanej wielkości bułeczek/, spłaszczyć dłonią i uformować placuszki.-Na każdy placuszek nałożyć 2 łyżeczki
jagód, posypać
cukrem i starannie zlepić brzegi.

-Formować owalne bułeczki.-Bułeczki układać w odstępach, zlepieniem do
spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.-Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia.-Po upływie ok.3o minut bułeczki powinny podwoić swoją objętość.-Wierzch każdej
bułki posmarować rozbełtanym
jajkiem.-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i pic ok.20-25 minut.


