ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdzowe z jagodami

Bułeczki drożdzowe z jagodami

nazwa

Wykonanie

Jagodzianki
Myślę, że wiekszość z Was upiekła już tego lata jagodzianki.
Ja również nie przechodzę obojętnie obok wypieku, który mocno pobudza moje kubki smakowe. Uwielbiam pachnące, puszyste ciasto drożdżowe , a w połączeniu z jagodami wrost ubóstwiam........a czy jest ktoś, ktoich nie lubi?
Bułeczki najczęsciej posypuję tylko cukrem pudrem, czasem kruszonką choć wiem , że z lukrem smakują jeszcze lepiej..
Składniki: /15 szt/
500 g maki pszennej
2 żółtka
1 jajko
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
100 g masła
ok.200 ml letniego mleka
cukier wanilinowy do smaku
szczypta soli
oraz:
ok. 350 g jagód
kilka łyżeczek cukru
1 jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
-Przygotować zaczyn:
-Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru , dodać kilka łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki.
-Dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-Jajka i żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
-Masło roztopić, przestudzić i połączyć z letnim mlekiem.
-Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą.
-Dodać mleko z masłem, żółtka i wyrośnięty zaczyn.
-Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie, lśniące ciasto/ można zarabiać robotem lub ręcznie do momentu, kiedy ciasto odstaje od ręki/.
-Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia /podwojenia objętości/.
-Gotowe ciasto przełożyć na lekko omączony blat.
-Uformować wałek i podzielić w plastry/ grubość zależy od pożądanej wielkości bułeczek/, spłaszczyć dłonią i uformować placuszki.
-Na każdy placuszek nałożyć 2 łyżeczki jagód, posypać cukrem i starannie zlepić brzegi.
-Formować owalne bułeczki.
-Bułeczki układać w odstępach, zlepieniem do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia.
-Po upływie ok.3o minut bułeczki powinny podwoić swoją objętość.
-Wierzch każdej bułki posmarować rozbełtanym jajkiem.
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i pic ok.20-25 minut.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/08/bueczki-drozdzowe-z-jagodami.html