ßßß Cookit - przepis na Pizza Otrębowa

Pizza Otrębowa

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pizzę. I kropka. Tylko co zrobić z kaloriami czającymi się za tym przysmakiem ? Trzeba kombinować :) Dzisiaj moja pierwsza blogowa kombinacja. Czerwona Pizza . A spód Otrębowy.
Składniki (na 1 pizzę o średnicy 25 cm):
Spód:
4 łyżki mąki pszennej razowej
6 łyżek zmielonych otrąb owsianych
1/5 szklanki mleka 0,5 % tłuszczu
drożdże 20 g
1 łyżeczka cukru
Farsz:
oliwki 10 szt.
1 mały pomidor
pół papryki czerwonej
1 cebula
ser Zottarella Light 75 g (3/5 kulki)
Sos:
keczup 30 g
oregano
Do gorącego mleka dodaj cukier, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodaj pozostałą mąkę i zmielone otręby. Wyrób ręcznie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Cebulę, oliwki i pomidory pokrój w talarki, paprykę w paski. Keczup wymieszaj z oregano.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek Zrób rant. Spód wysmaruj keczupem, wyłóż cebulą, papryką, plasterkami pomidora i oliwkami. Piecz na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
W tym czasie zetrzyj ser. Wyjmij przypieczoną pizzę i oprósz ją startym serem oraz oregano. Z powrotem włóż pizzę do piekarnika i trzymaj do czasu, aż ser się ładnie roztopi.
Smacznego :)
Wartość Kaloryczna 630 kcal (cała pizza)
Białko 36 g
Węglowodany 82 g
Tłuszcz 14 , 8 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/11/pizza-otrebowa.html