Wykonanie
Kolejna propozycja przedświąteczna . Ciasto o wielu smakach - tak można
rzec już od pierwszego kęsa. Największego charakteru dodaje jednak plackowi
mąka migdałowa, która jest nie tylko swoistą podstawą wypieku, ale i królową balu. A berło dzierży mus
brzoskwiniowy, który trudem przygotowania nie przytłacza.Ważne, że lekkie!

Składniki (na 12 porcji):3
jajka200 g
płatków migdałowych2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMigdały (garść odłóż na później) zmiel na
mąkę.
Żółtka utrzyj z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj
proszek do pieczenia.
Białka ubij na pianę. Następnie delikatnie, używając łyżki, wmieszaj do
białek pianę oraz
mąkę migdałową. Przełóż do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Studź w piekarniku.
serek homogenizowany naturalny 100 g1
banan30 g
orzechów laskowych200 g
brzoskwiń w syropieOrzechy drobno posiekaj.
Serek zblenduj z
bananem, dodaj
orzechy. W drugim naczyniu zblenduj
brzoskwinie. Upieczony placek przekrawaj na 2
spody. Przekładaj w kolejności: spód - 1/2 masy serowej - 4 łyżki musu
brzoskwiniowego - 2 spód - reszta masy serowej - reszta musu - pozostałe niezmielone
migdały.

Wartość Kaloryczna 180 kcal (1 porcja)
Białko 6,9 gWęglowodany 10 , 6 gTłuszcz 11 , 8 g