ßßß Cookit - przepis na Caffee Cake

Caffee Cake

nazwa

Wykonanie

Należeć do ludzi którzy bez kawy nie wytrzymają dnia, a nawet poranku jest ciężko. Placek z kawą, kawa z plackiem too to jest coś. Łechta podniebienie.
Znowu się postarzałam. Metrycznie. O rok. A może dostałam kolejny rok wrażeń złudzeń marzeń i działań ? ... happy my birthday ;)
Składniki ( na 10 porcji):
Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i, miksując, dodaj żółtka. Wymieszaj mąki oraz kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę dokładnie acz delikatnie połącz z pianą. Przełóż do małej keksówki ( 25 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Masa:
2 szklanki mleka 0,5 %
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
1 kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
2 kostki gorzkiej czekolady
Pół szklanki mleka wymieszaj z żółtkami, mąką i kawą. Resztę mleka ugotuj z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlej kawową mieszankę i ugotuj gęsty budy, a następnie ostudź. Budyń dokłądnie wymieszaj z serkiem homogenizowanym. Rozpuść żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody. Tężejącą żelatynę dokładnie wymieszaj z budyniem.
Biszkopt przetnij na trzy blaty i przekładaj masą budyniową. Wierzch posmaruj cienką warstwą masy i posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na parę godzin.
Smacznego :)
Wartość Kaloryczna 150 kcal (1 porcja)
Białko 8 g
Węglowodany 19 g
Tłuszcz 4 , 6 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2012/01/caffee-cake.html