Należeć do ludzi którzy bez kawy nie wytrzymają dnia, a nawet poranku jest ciężko. Placek z kawą, kawa z plackiem too to jest coś. Łechta podniebienie.Znowu się postarzałam. Metrycznie. O rok. A może dostałam kolejny rok wrażeń złudzeń marzeń i działań ? ... happy my birthday ;)Składniki ( na 10 porcji):Biszkopt:4 jaja4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki kakaoBiałka ubij z cukrem na sztywną pianę i, miksując, dodaj żółtka. Wymieszaj mąki oraz kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę dokładnie acz delikatnie połącz z pianą. Przełóż do małej keksówki ( 25 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.Masa:2 szklanki mleka 0,5 %2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki cukru pudru1 kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego2 łyżeczki żelatyny2 kostki gorzkiej czekoladyPół szklanki mleka wymieszaj z żółtkami, mąką i kawą. Resztę mleka ugotuj z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlej kawową mieszankę i ugotuj gęsty budy, a następnie ostudź. Budyń dokłądnie wymieszaj z serkiem homogenizowanym. Rozpuść żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody. Tężejącą żelatynę dokładnie wymieszaj z budyniem.Biszkopt przetnij na trzy blaty i przekładaj masą budyniową. Wierzch posmaruj cienką warstwą masy i posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na parę godzin.Smacznego :)Wartość Kaloryczna 150 kcal (1 porcja)Białko 8 gWęglowodany 19 gTłuszcz 4 , 6 g