Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam
mąkę i
olej kokosowy...a na blogu Grażynki znalazłam przepis na bułeczki
kokosowe..i musiałam je zrobić...uwielbiam
kokos...i oprócz
mleka i
wiórków kokosowych dodałam jeszcze trochę więcej
kokosu , a mianowicie dodałam troszkę
mąki i
oleju kokosowego . Bułeczki cudnie pachniały
kokosem i oczywiście były pyszne.

460 g
mąki pszennej [ w tym 3 łyżki
mąki kokosowej Olvita ]½ opakowania
cukru waniliowego70 g
cukru120 ml
mleka kokosowego50 ml
mleka krowiego70 ml ciepłej
wody30 g
wiórków kokosowych½ łyżeczki
soli50 g
masła lub
margaryny [ w tym 2 łyżki
oleju kokosowego Olvita ]7 g suchych
drożdżyDodatkowo:odrobina rozpuszczonego
masłabrązowy cukier do posypania.Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 -15 części. Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie zawinąć do środka jak ślimaczka. Uformowane bułeczki kłaść na blachę wyłożoną papierem i pozostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.Po smarować wyrośnięte bułeczki rozpuszczonym tłuszczem i posypać
brązowym cukrem.W stawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce.



