Wykonanie
Kolejny wypiek z dodatkiem
mleczka kokosowego , a przepis znaleziony tutaj.
3 szkl.
mąki1,5 łyżki suchych
drożdży1/4 szkl. ciepłej
wodyszczypta
soli1 łyżka
oleju400 ml
mleczka kokosowego1/4 szkl.
cukruDo miski przesiać
mąkę, zrobić w niej dołek, wlać
wodę i wsypać
drożdże. Odstawić i poczekać aż
drożdże zaczną się pienić.Dodać
olej, szczyptę
soli i za pomocą miksera albo ręcznie wyrabiać ciasto. Dodawać powoli
mleczko kokosowe aż ciasto zacznie odchodzić od miski ( około pół puszki ). Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i poczekać aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części [u mnie 10 części], ułożyć w tortownicy. Ponownie przykryć i odstawić aż podwoi swoją objętość Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Pozostałą część
mleka zmiksować z
cukrem, polać nim bułeczki. Dla dekoracji można posypać
cukrem. Piec około 40 minut na złoty kolor i aż bułeczki wchłoną
mleko.P odczas pieczenia w tortownicy
mleko kokosowe może wyciekać, więc proponuję na dno piekarnika postawić inna blaszkę.
.