ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Przepis podpatrzony tutaj, klopsiki w pysznym sosie pieczarkowym z dodatkiem czerwonego wina..ja dodatkowo dodałam jeszcze śmietanę i wymieszałam z koperkiem...pyszne..
50 dkg wieprzowego mięsa mielonego
1 mała cebula drobno posiekana
1 jajko
ok. 3 łyżki bułki tartej
ok. 3 łyżki kaszy manny
sól, pieprz
szczypta słodkiej papryki
do obtoczenia:
1/2 szkl. mąki
Sos :
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
40 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki
2 łyżki mąki
3 -4 łyżki czerwonego wina
2 szklanki bulionu
1/2 szkl.śmietany
sól, pieprz
smalec lub olej
Składniki klopsów dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podsypać bułką tartą lub kaszą manną; uformować niewielkie kulki (o średnicy ok. 2,5-3 cm). Ułożyć na desce bądź talerzu i wstawić do lodówki.
W rondlu, na jak najmniejszej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę na umiarkowanie dużym ogniu, aż się zeszkli.
Stopniowo dodawać pieczarki, tak, aby wszystkie się zrumieniły.
Posypać cebulę i grzyby mąką, szybko dokładnie wymieszać.
Całość zalać wywarem, zagotować, doprawić (do smaku!) solą i pieprzem, dodać wino. Sos może się wydawać zbyt rzadki, ale taki powinien na razie pozostać - zagęści go "panierka" klopsów.
Klopsiki wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące (najlepiej robić to partiami: wsypać mąkę do miski, wrzucić do niej kilka klopsów i potrząsnąć).
W rondlu, w którym zmieści się potem całość, na jak najmniejszej ilości tłuszczu, zrumienić klopsy.
Zalać je sosem, bardzo delikatnie wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut.Pod koniec dodać śmietanę i koperek.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/05/673-klopsiki-w-sosie-pieczarkowym.html