Wykonanie
Przepis podpatrzony tutaj, klopsiki w pysznym
sosie pieczarkowym z dodatkiem
czerwonego wina..ja dodatkowo dodałam jeszcze
śmietanę i wymieszałam z
koperkiem...pyszne..
50 dkg
wieprzowego mięsa mielonego1 mała
cebula drobno posiekana1
jajkook. 3 łyżki
bułki tartejok. 3 łyżki
kaszy mannysól,
pieprzszczypta
słodkiej paprykido obtoczenia:1/2 szkl.
mąkiSos :1 średnia
cebula pokrojona w kosteczkę40 dkg
pieczarek pokrojonych na plasterki2 łyżki
mąki3 -4 łyżki
czerwonego wina2 szklanki
bulionu1/2 szkl.
śmietanysól,
pieprzsmalec lub
olejSkładniki klopsów dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podsypać
bułką tartą lub
kaszą manną; uformować niewielkie kulki (o średnicy ok. 2,5-3 cm). Ułożyć na desce bądź talerzu i wstawić do lodówki.W rondlu, na jak najmniejszej ilości tłuszczu podsmażyć
cebulę na umiarkowanie dużym ogniu, aż się zeszkli.Stopniowo dodawać
pieczarki, tak, aby wszystkie się zrumieniły.Posypać
cebulę i
grzyby mąką, szybko dokładnie wymieszać.Całość zalać
wywarem, zagotować, doprawić (do smaku!)
solą i
pieprzem, dodać
wino. Sos może się wydawać zbyt rzadki, ale taki powinien na razie pozostać - zagęści go "panierka" klopsów.Klopsiki wyjąć z lodówki, obtoczyć w
mące (najlepiej robić to partiami: wsypać
mąkę do miski, wrzucić do niej kilka klopsów i potrząsnąć).W rondlu, w którym zmieści się
potem całość, na jak najmniejszej ilości tłuszczu, zrumienić klopsy.Zalać je sosem, bardzo delikatnie wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut.Pod koniec dodać
śmietanę i
koperek.