Wersja pomidorowa już była. Tym razem opcja pieczarkowa.Pieczarki uwielbiam pod każdą postacią a że klopsiki bardzo zasmakowały mojej familii więc zrobiłam wersje inną tym razem w asyście ziemniaczków.SKŁADNIKI:- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego- pół koszyczka pieczarek- 2 cebule- 1 jajko- bułka tarta- 1 szklanka bulionu- 1-2 łyżki mąki- 3-4 łyżki śmietanki- sól, pieprz- olej i masłoDo mięsa dodajemy sól, pieprz, wbijamy jajko i mieszamy.Pieczarki i cebulę obieramy i drobno siekamy. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki i smażymy aż odparują. Połowę wymieszać z mięsem, drugą połowę zasmażamy z 1-2 łyżkami mąki.Rozprowadzamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min, często mieszamy żeby sos się nie przypalił. Dodajemy śmietankę. Zestawiamy z ognia i trzymamy w cieple.Do mięsa dosypujemy tyle bułki tartej żeby można było uformować klopsiki.Smażymy je delikatnie na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Wykładamy na talerz, dodajemy ziemniaczki i polewamy sosem.