Wykonanie

Przepyszne, wilgotne,
czekoladowe i jednocześnie intensywnie
bananowe ciasto z delikatnym kremem
bananowym...Mój K. stwierdził, że ciasto to zajęło miejsce w czołówce jego ulubionych wypieków :).Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu,a smakuje naprawdę obłędnie i ładnie się prezentuje.Polecam! :)Składniki na ciasto:250g
cukru (200g wydaje się być wystarczające)250g
masła3
jajka300g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
cynamonu50g dobrej
gorzkiej czekolady (posiekanej)3-4 dojrzałe
banany (zależy od wielkości)Składniki na krem :250 g
serka mascarpone2 łyżki
brązowego cukru1 średniej wielkości
banan1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
żelatyny(opcjonalnie)5 łyżek gorącej
wody(opcjonalnie)Polewa:50g
gorzkiej czekolady2 łyżki
śmietanki słodkiej2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:1
banan do dekoracji (skropiony
sokiem z cytryny i pokrojony w plasterki)

Wykonanie:
Cukier, miękkie
masło,
jajka i
banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minutki. (Masa będzie może być niejednolita i wyglądać na zważoną).W osobnej misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
kakao,
cynamonem i posiekaną
czekoladę.Zmniejszamy nieco obroty miksera (żeby
mąka "nie uciekła":)) i stopniowo dodajemy składniki suche, miksujemy około minuty, jedynie do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do foremki 22x22 (lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach przez około 15 minut.Po tym czasie wykładamy ciasto na blat do całkowitego ostudzenia.

Krem
bananowy.
Banana rozgniatamy widelcem, skrapiamy
sokiem z cytryny.
Serek mascarpone łączymy z
cukrem - najwygodniej widelcem i dodajemy rozgnieciony
banan, mieszamy do połączenia, odstawiamy, by
cukier dobrze się rozpuścił.Można połączyć z
żelatyną, ale nie ma konieczności. (2 łyżeczki
żelatyny zalewamy gorącą
wodą, odstawiamy do wystygnięcia i łączymy z kremem, po czym od razu przekładamy ciasto).Wystudzone ciasto przekrawamy i przekładamy kremem.Polewa:Podgrzewamy
śmietankę, dodajemy
czekoladę,
cukier, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewą oblewamy ciacho i ozdabiamy plasterkami
banana.Smacznego!!! :)