ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowo-czekoladowe z pysznym kremem bananowym

Ciasto bananowo-czekoladowe z pysznym kremem bananowym

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, wilgotne, czekoladowe i jednocześnie intensywnie bananowe ciasto z delikatnym kremem bananowym...
Mój K. stwierdził, że ciasto to zajęło miejsce w czołówce jego ulubionych wypieków :).
Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu,a smakuje naprawdę obłędnie i ładnie się prezentuje.
Polecam! :)
Składniki na ciasto:
250g cukru (200g wydaje się być wystarczające)
250g masła
3 jajka
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
50g dobrej gorzkiej czekolady (posiekanej)
3-4 dojrzałe banany (zależy od wielkości)
Składniki na krem :
250 g serka mascarpone
2 łyżki brązowego cukru
1 średniej wielkości banan
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny(opcjonalnie)
5 łyżek gorącej wody(opcjonalnie)
Polewa:
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki słodkiej
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 banan do dekoracji (skropiony sokiem z cytryny i pokrojony w plasterki)
Wykonanie:
Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minutki. (Masa będzie może być niejednolita i wyglądać na zważoną).
W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i posiekaną czekoladę.
Zmniejszamy nieco obroty miksera (żeby mąka "nie uciekła":)) i stopniowo dodajemy składniki suche, miksujemy około minuty, jedynie do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki 22x22 (lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach przez około 15 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat do całkowitego ostudzenia.
Krem bananowy.
Banana rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny. Serek mascarpone łączymy z cukrem - najwygodniej widelcem i dodajemy rozgnieciony banan, mieszamy do połączenia, odstawiamy, by cukier dobrze się rozpuścił.
Można połączyć z żelatyną, ale nie ma konieczności. (2 łyżeczki żelatyny zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do wystygnięcia i łączymy z kremem, po czym od razu przekładamy ciasto).
Wystudzone ciasto przekrawamy i przekładamy kremem.
Polewa:
Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, cukier, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewą oblewamy ciacho i ozdabiamy plasterkami banana.
Smacznego!!! :)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2012/11/ciasto-bananowo-czekoladowe-z-pysznym.html