ßßß
Przepyszne, wilgotne, czekoladowe i jednocześnie intensywnie bananowe ciasto z delikatnym kremem bananowym...Mój K. stwierdził, że ciasto to zajęło miejsce w czołówce jego ulubionych wypieków :).Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu,a smakuje naprawdę obłędnie i ładnie się prezentuje.Polecam! :)Składniki na ciasto:250g cukru (200g wydaje się być wystarczające)250g masła3 jajka300g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonu50g dobrej gorzkiej czekolady (posiekanej)3-4 dojrzałe banany (zależy od wielkości)Składniki na krem :250 g serka mascarpone2 łyżki brązowego cukru1 średniej wielkości banan1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki żelatyny(opcjonalnie)5 łyżek gorącej wody(opcjonalnie)Polewa:50g gorzkiej czekolady2 łyżki śmietanki słodkiej2 łyżki cukru pudruDodatkowo:1 banan do dekoracji (skropiony sokiem z cytryny i pokrojony w plasterki)
Wykonanie:Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minutki. (Masa będzie może być niejednolita i wyglądać na zważoną).W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i posiekaną czekoladę.Zmniejszamy nieco obroty miksera (żeby mąka "nie uciekła":)) i stopniowo dodajemy składniki suche, miksujemy około minuty, jedynie do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki 22x22 (lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach przez około 15 minut.Po tym czasie wykładamy ciasto na blat do całkowitego ostudzenia.
Krem bananowy.Banana rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny. Serek mascarpone łączymy z cukrem - najwygodniej widelcem i dodajemy rozgnieciony banan, mieszamy do połączenia, odstawiamy, by cukier dobrze się rozpuścił.Można połączyć z żelatyną, ale nie ma konieczności. (2 łyżeczki żelatyny zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do wystygnięcia i łączymy z kremem, po czym od razu przekładamy ciasto).Wystudzone ciasto przekrawamy i przekładamy kremem.Polewa:Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, cukier, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewą oblewamy ciacho i ozdabiamy plasterkami banana.Smacznego!!! :)