ßßß
Śliwek wszędzie cała masa. U mojej mamy małe drzewka aż uginają się pod ich ciężarem, więc nie było na co czekać, tylko szybciutko zebrać do garnuszka :).Pierwszą propozycją na wykorzystanie tych owoców jest wyjątkowo proste i szybkie czekoladowe ciasto typu "jadą goście", bo gotowe jest w nieco ponad pół godzinki ;). Smaczne, lekkie, w sam raz do popołudniowej herbatki lub na śniadanko z dodatkiem jogurtu naturalnego i łyżeczki miodu - pyyycha! :)Składniki:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru2 łyżki kakao (kopiaste lub nie, w zależności od upodobania - bardziej lub mniej czekoladowe)1 łyżeczka cynamonu100 ml oleju roślinnego150 ml maślanki3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka brązowego cukru (do obsypania ciasta przed pieczeniem)Dodatkowo:około 10 dojrzałych śliwek2 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonu20 g startej czekolady do ozdoby (opcjonalnie)
Wykonanie:Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane owoce zasypujemy 2 łyżkami brązowego cukru oraz łyżeczką cynamonu i odstawiamy.Mąkę, cukier, kakao, cynamon i proszek mieszamy dodajemy jajka, olej oraz maślankę i miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie 22x22cm i obsypujemy łyżką brązowego cukru. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto śliwki, jedna przy drugiej, częścią bez skórki do dołu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika i możemy zetrzeć na ciepłe jeszcze ciasto odrobinę gorzkiej czekolady!Smacznego! ;)Uwaga:Owoce stygną dość długo, ciasto może wydawać się już ciepłe i gotowe do spałaszowania, jednak pamiętajmy, że owoce mogą być wciąż gorące! ;)