Wykonanie
Śliwek wszędzie cała masa. U mojej mamy małe drzewka aż uginają się pod ich ciężarem, więc nie było na co czekać, tylko szybciutko zebrać do garnuszka :).Pierwszą propozycją na wykorzystanie tych
owoców jest wyjątkowo proste i szybkie
czekoladowe ciasto typu "
jadą goście", bo gotowe jest w nieco ponad pół godzinki ;). Smaczne, lekkie, w sam raz do popołudniowej
herbatki lub na śniadanko z dodatkiem
jogurtu naturalnego i łyżeczki
miodu - pyyycha! :)Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżki
kakao (kopiaste lub nie, w zależności od upodobania - bardziej lub mniej
czekoladowe)1 łyżeczka
cynamonu100 ml
oleju roślinnego150 ml
maślanki3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
brązowego cukru (do obsypania ciasta przed pieczeniem)Dodatkowo:około 10 dojrzałych
śliwek2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu20 g startej
czekolady do ozdoby (opcjonalnie)
Wykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane
owoce zasypujemy 2 łyżkami
brązowego cukru oraz łyżeczką
cynamonu i odstawiamy.
Mąkę,
cukier,
kakao,
cynamon i proszek mieszamy dodajemy
jajka,
olej oraz
maślankę i miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie 22x22cm i obsypujemy łyżką
brązowego cukru. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto
śliwki, jedna przy drugiej, częścią bez skórki do dołu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika i możemy zetrzeć na ciepłe jeszcze ciasto odrobinę
gorzkiej czekolady!Smacznego! ;)Uwaga:
Owoce stygną dość długo, ciasto może wydawać się już ciepłe i gotowe do spałaszowania, jednak pamiętajmy, że
owoce mogą być wciąż gorące! ;)