Wykonanie

Delikatne, mięciutkie
waniliowe muffiny z intensywnie
czekoladowym, aksamitnym kremem... Smakują naprawdę cudownie, jeżeli
krem czekoladowy to dla Was zbyt wiele, to same
waniliowe muffiny są warte spróbowania. :)Składniki na 12 sztuk:250 g
mąki pszennej80 g
cukru1 op.
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli80 ml
oleju słonecznikowego100 ml
mleka100 g
jogurtu naturalnego2
jaja2 łyżki ekstraktu
waniliowegoSkładniki na krem:100 g
czekolady (użyłam 50 g
czekolady mlecznej i 50 g
czekolady gorzkiej)400 ml
śmietany 30%
Wykonanie:Foremkę do muffin wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.W dużej misce mieszamy składniki suche:
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia oraz
sól.W mniejszej misce łączymy składniki mokre:
olej,
mleko,
jogurt,
jaja i ekstrakt
waniliowy. Do składników suchych przelewamy składniki mokre i mieszamy do połączenia.Wcześniej przygotowane foremki do muffinów wypełniamy
ciastem do 2/3 ich wysokości. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min.Gotowe muffiny wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Krem.W garnuszku podgrzewamy
śmietankę, wrzucamy połamaną na cząstki
czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia
czekolady i całkowitego połączenia składników. Masę studzimy, po czym wkładamy do lodówki na około 15 minut.Po tym czasie miksujemy masę aż do zgęstnienia, przekładamy do szprycy i stroimy wystudzone muffiny.Smacznego! :)