Wykonanie

Fantastyczny tort, smakujący jak pralinki Raffaello! Puszysty i pyszny
kokosowy krem ze
śmietany kremówki i
serka mascarpone i chrupiące, lekko ciągnące blaty
bezy migdałowej. Od dzisiaj jeden z moich ulubionych
tortów bezowych :-).
Dajcie się skusić!Składniki na 3 blaty
bezowe:6 dużych
białek (1
białko o wadze około 40 g)szczypta
soli1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
mąki ziemniaczanej1,5 szklanki zmielonych
migdałówpół szklanki
płatków migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Trzy (lub dwie duże) płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową. Na papierze odrysować 3
okręgi o średnicy 22 cm.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli, na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo), cały czas ubijając. Dodać przesianą
mąkę ziemniaczaną, wymieszać szpatułką. Dodać zmielone
migdały, delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 3 okrągłych blatów
bezowych o średnicy około 22 cm, zostawiając
między nimi przerwę. Posypać
płatkami migdałów.Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 - 20 minut w temperaturze 150ºC. Blaty będą bardziej płaskie niż wyrośnięte.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Krem
kokosowy:2/3 szklanki (ok. 160 ml)
śmietany kremówki, schłodzonej450 g
serka mascarpone, schłodzonego2/3 szklanki
cukru pudru1 szklanka
wiórków kokosowych3 łyżki
likieru kokosowego np.
MalibuŚmietanę kremówkę,
mascarpone i
cukier puder umieścić w misie miksera. Ubić (trzepaczkami miksera) do momentu otrzymania gęstego kremu. Dodać
wiórki kokosowe,
likier, wymieszać szpatułką do połączenia.Ponadto:
płatki kokosowe i podprażone
płatki migdałowe, do dekoracjiWykonanie
Migdałowe blaty
bezowe układać na paterze i przekładać
kokosowym kremem. Odrobinę kremu pozostawić na górę i posmarować nim wierzch. Obsypać
płatkami migdałów i
płatkami kokosowymi. Schłodzić przez 2 godziny.Przechowywać w lodówce. Kroić
ostrym nożem z piłką. Blaty są najbardziej chrupiące po przełożeniu, kolejnego dnia miękną, ale tort jest nadal bardzo smaczny.Smacznego :-).
