Składnikibeza (gotowe małe beziki lub bezykokosowe z przepisu poniżej)likier kokosowy (np. Malibu)bita śmietana (ubita na sztywno śmietanka kremowa 30 - 36%)opcjonalnie wiórki kokosoweBezykokosowe:2 białka150 g drobnego cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka wiórków kokosowych1 łyżeczka likieru kokosowegoPrzygotowanieBezę pokruszyć na nierówne kawałki. Połowę jagód rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżką Malibu oraz resztą jagód w całości. Układać w pucharkach bezę, bitą śmietanę, jagody i znów bezę. Pucharki można wcześniej zwilżyć od środka likierem i posypać wiórkami kokosowymi.Domowe bezy: Piekarnik nagrzać do 110 stopni C. Dużą blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i oprószyć mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ubić białka z dodatkiem odrobiny soli na prawie już sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce) cały czas ubijając na większych obrotach. Ubijać jeszcze przez 1-2 minuty. Na koniec piana ma być bardzo gęsta, sztywna i błyszcząca. Na większych obrotach zmiksować z mąką ziemniaczaną, wiórkami i likirem.Masę wyłożyć małymi porcjami (można z rękawa cukierniczego) na blachę zachowując odstępy, uzyskamy ok. 15 sztuk. Piec przez około 2 i 1/2 godziny, aż bezy będą suche i chrupiące. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (około 2 godziny).