ßßß Cookit - przepis na Eton mess z jagodami lub borówką amerykańską

Eton mess z jagodami lub borówką amerykańską

nazwa

Wykonanie

Składniki
beza (gotowe małe beziki lub bezy kokosowe z przepisu poniżej)
likier kokosowy (np. Malibu)
bita śmietana (ubita na sztywno śmietanka kremowa 30 - 36%)
opcjonalnie wiórki kokosowe
Bezy kokosowe:
2 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka likieru kokosowego
Przygotowanie
Bezę pokruszyć na nierówne kawałki. Połowę jagód rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżką Malibu oraz resztą jagód w całości. Układać w pucharkach bezę, bitą śmietanę, jagody i znów bezę. Pucharki można wcześniej zwilżyć od środka likierem i posypać wiórkami kokosowymi.
Domowe bezy: Piekarnik nagrzać do 110 stopni C. Dużą blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i oprószyć mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ubić białka z dodatkiem odrobiny soli na prawie już sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce) cały czas ubijając na większych obrotach. Ubijać jeszcze przez 1-2 minuty. Na koniec piana ma być bardzo gęsta, sztywna i błyszcząca. Na większych obrotach zmiksować z mąką ziemniaczaną, wiórkami i likirem.
Masę wyłożyć małymi porcjami (można z rękawa cukierniczego) na blachę zachowując odstępy, uzyskamy ok. 15 sztuk. Piec przez około 2 i 1/2 godziny, aż bezy będą suche i chrupiące. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (około 2 godziny).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/beza_kokosowa_z_borowkami/przepis.html