Wykonanie
Piszę ostatnio bardzo rzadko, ale ponieważ dzisiaj jest kolejna, ósma już, rocznica mojego blogowania, a mam w zanadrzu, tradycyjnie już, wypiek
bezowy, więc koniecznie muszę go pokazać.
Bezowy torcik rafaello, piekłam już dwa
razy. Dwa
razy pełnił rolę
tortu urodzinowego i dwa
razy spisał się w tej roli znakomicie.
Bezowo-
migdałowe blaty przekładane
kokosowym kremem. Torcik, mocno schłodzony jest pyszny i pierwszego dnia, i na dzień następny ( może wtedy nawet jeszcze lepszy). Naprawdę trudno się od niego oderwać. Niebo w gębie!
Blaty
bezowe:6
białek (w temp. pokojowej)szczypta
soli1 1/2 szklanki drobnego
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 1/2 szklanki mielonych
migdałów1/2 szklanki
płatków migdałowychPiekarnik nagrzewamy do 150 st CTrzy lub dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy 3
okręgi o średnicy ok 22 cm.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier, stopniowo, w niewielkich ilościach, cały czas ubijając. Dodajemy przesianą
mąkę zmieniaczaną i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy mielone
migdały i delikatnie mieszamy.Ubitą
bezę wykładamy na przygotowane
okręgi na blaszkach i równomiernie je rozsmarowujemy. Każdy blat posypujemy
płatkami migdałowymi.Pieczemy przez około 1 1/2 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Blaty możemy upiec dzień wcześniej wieczorem, wtedy możemy je zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.Krem
kokosowy:300 ml
śmietany kremówki, schłodzonej ( double cream)500 g
serka mascarpone, schłodzonego2/3 szklanki
cukru pudru1 szklanka
wiórków kokosowych5 łyżek
likieru kokosowego, najlepiej
MalibuDodatkowo
płatki i
wiórki kokosowe do posypania
Śmietankę,
mascarpone i
cukier puder ubijamy, aż do momentu powstania gęstego kremu. Dodajemy
wiórki kokosowe oraz
likier i mieszamy szpatułką do połączenia.Blaty układamy na paterze i przekładamy kremem, zostawiając odrobinę na wierzch. Wierzch posypujemy podprażonymi płatakmi migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Schładzamy 2 godziny w lodówce.Przepis nieco zmieniony z bloga Moje Wypieki