Wykonanie

Nietypowo jak na Moje Wypieki, prawda? ;-). Jesienią częściej sięgam do kulinarnych książek skandynawskich, kocham ten ciepły zapach
kardamonu i
cynamonu, kocham cały klimat, jaki tworzą wypieki norweskie lub szwedzkie, ta
tarta wpadła mi już dawno w oko ;-). To nic, że nie słodka; jest w niej wszystko to, co lubię. Zapach podczas pieczenia tej tarty - jak podczas pieczenia pizzy lub przygotowania farszu na pierogi przed Wigilią... nie można odejść od kuchni ;-). Na uwagę zasługuje kruchy spód z dodatkiem
sera żółtego - jest przepyszny, upiekłabym z niego po prostu
krakersy :-).Składniki na kruche ciasto z
serem żółtym:100 g
masła, zimnego50 g creme fraiche (lub kwaśnej
śmietany 18%)50 g
sera Cheddar, startego na tarce (lub innego
sera żółtego)150 g
mąki pszennejszczypta
soliWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej
masłem i oprószonej
mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut lub do zezłocenia.Składniki na nadzienie
grzybowe:50 g
suszonych grzybów leśnych250 g
pieczarek (lub innych
grzybów)30 g
masła1
cebula1 ząbek
czosnku3
jajka250 g creme fraiche (lub kwaśnej
śmietany 18%)100 g
sera Cheddar, startego na tarce (lub innego
sera żółtego)
sól i
pieprz do smaku, ewentualnie
natka pietruszki, posiekana
Suszone grzyby namoczyć wieczór wcześniej w niedużej ilości wrzącej
wody. Kolejnego dnia zagotować i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, do miękkości (bez
soli). Odcedzić, ostudzić i z grubsza pokroić.Na patelni rozpuścić
masło, dodać
cebulkę z
czosnkiem, doprawić i podsmażyć, do zarumienienia. Dodać pokrojone w plasterki
pieczarki i podsmażyć przez 3 - 5 minut, następnie zdjąć z palnika, odsączyć
wodę.W naczyniu roztrzepać delikatnie
jajka z creme fraiche i
serem żółtym. Dodać przygotowane wcześniej
pieczarki i
grzyby leśne, doprawić
solą i
pieprzem (ewentualnie
natką pietruszki), wymieszać.Przygotowane nadzienie przelać na podpieczony lekko spód od tarty.Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Wyjąć, podawać ciepłą lub wystudzoną.Smacznego :-).




Źródło przepisu - 'Nordic Bakery Cookbook'
Miisa Mink, z małymi zmianami.