ßßß
Rewelacyjny, orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem zielonej herbaty matcha i limonki. Te dwa smaki wzajemnie się w nim przenikają i uzupełniają tworząc najlepszą kompozycję smakową w pastelowym kolorze! Serniczek nie jest trudny w wykonaniu, choć szczególnie należy zadbać o żelatynę, dokładne jej rozpuszczenie i wymieszanie z masą serową (to częsta przyczyna niepowodzeń w sernikach bez pieczenia). Sernik udekorowałam białą czekoladą z matcha w postaci czekoladowych rurek i podałam z truskawkami. Smacznego :-).Składniki na spód:120 g ciastek kokosowych (użyłam dokładnie takich)30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionegoCiastka, masło i zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)250 g serka mascarpone250 ml śmietanki kokosowej 22% lub gęstego mleka kokosowego*1 łyżka zielonej herbaty matcha (proszku)110 g cukru pudru20 g żelatyny w proszku (5 łyżeczek) lub 5 listków żelatyny60 ml wodyskórka otarta z 1 limonki i sok z niej wyciśniętyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.Śmietankę kokosową przełożyć do małego garnuszka, podgrzać, niekoniecznie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać, najlepiej zmiksować blenderem - mieszanka powinna być gładka, bezgrudkowa, pięknie zielona. Do jeszcze ciepłej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować. Na sam koniec dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.Na wierzch:50 g białej czekoladypół łyżeczki herbaty matcha (proszku)Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z zieloną herbatą. Wymieszać do otrzymania gładkiego, zielonego koloru czekolady.Przygotować czekoladowe rurki. Płynną czekoladę rozsmarować równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy czekolada zastygnie, ale jednoczesnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy ostrego stalowego przyrządu kuchennego (np. noża) formować rurki z czekolady: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać czekoladę z blaszki lub blatu.Rurki wyłożyć na stężały sernik. Podawać z truskawkami.* Mleko kokosowe dobrej jakości składające się głównie ze śmietanki - gęstej, białej śmietanki oddzielającej się po odstaniu mleka przez 24 godziny w lodówce.Smacznego :-).

