ßßß Cookit - przepis na Sernik z Marsa :-)

Sernik z Marsa :-)

nazwa

Wykonanie

Bardzo słodki, kremowy, sernik bez konieczności pieczenia, je się go jak deser. Ma ciekawy, "inny" smak. W niczym nie przypomina tradycyjnych zimnych serników. Nie należy również oczekiwać, że będzie tak mocno zwarty. Warty wypróbowania. Ktoś nawet napisał, że można się uzależnić.. :-).
Składniki na spód:
250 g ciasteczek czekoladowych typu digestive
125 g masła, rozpuszczonego
Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, by nie było grudek (powinna powstać konsystencja piasku). Dodać roztopione masło i wyrobić na gładką masę.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę ciastkową, dokładnie ugnieść i wklepać w dno i boki foremki. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Składniki na sos maślany:
20 g masła
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki śmietany kremówki 36%
W małym garnuszku rozpuścić masło z cukrem brązowym i kremówką. Wymieszać i pogotować chwilę do otrzymania konsystencji sosu. Przestudzić.
Składniki na sos czekoladowy:
2 łyżki śmietany kremówki 36%
50 g mlecznej czekolady, posiekanej
W niedużym garnuszku roztopić czekoladę (np. w mikrofali) z 2 łyżkami śmietany kremówki. Odstawić.
Składniki na masę serową:
4 łyżeczki żelatyny
60 ml gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
230 ml śmietany kremówki 36%
500 g sera białego o kremowej konsystencji (trzykrotnie mielony śmietankowy, Philadelphia, ewentualnie mascarpone, ricotta)
110 g cukru pudru
180 g batoników Mars, posiekanych na około 1 cm kawałeczki
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, lekko przestudzić.
Ubić na sztywno śmietanę kremówkę.
Ser utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli lekko przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie, dodać posiekane marsy.
Wykonanie
Wyjąć z lodówki tortownicę ze schlodzonym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :-).
Przepis podany przez Liskę.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-marsa