Wykonanie

W tym roku na Wielkanoc stawiam na tradycję. Kto nie zna tego sernika? Znany, lubiany, pyszny i bez pieczenia! W kształcie charakterystycznej chatki zbudowanej z
herbatników i z
czekoladową polewą. Kiedy planowałam sernik na święta, nie przypuszczałam, że w Polsce spadnie śnieg... tym przepisem wpisuję się w krajobraz, jaki wielu z Was widzi na oknami ;-). Jest wiele wersji tego sernika, dla mnie najlepszy i jedyny świąteczny - to ten wykonany na domowym
twarogu przygotowanym z
mleka i
jajek - jak klasyczna Pascha ; taki
ser, szczególnie po schłodzeniu, smakuje jak najlepsze
lody! Bardzo polecam :).Składniki:1 litr
mleka (może być pasteryzowane)ziarenka z 1
laski wanilii250 ml kwaśnej
śmietany,
kefiru lub
maślanki4
jajka200 g
masła, w temperaturze pokojowej1/2 - 2/3 szklanki
cukru pudru1 łyżka
kakao36 sztuk
herbatników typu 'petitki'W naczyniu roztrzepać
jajka ze
śmietaną.
Mleko zagotować. Do wrzącego powoli wlewać
jaja roztrzepane ze
śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na
ser i
serwatkę.Durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić
ser. Odcisnąć go (ale uwaga: nie za mocno, inaczej sernik będzie zbyt suchy!), najlepiej zostawić na noc na durszlaku a rano lekko odcisnąć.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować z
cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do
masła dodawać odciśnięty
ser, stopniowo, ucierając do powstania gładkiej masy (ja w tym miejscu lubię dodać 3 - 4 łyżki
śmietany kremówki, by
serek był bardziej mazisty). Dodać ziarenka z
laski wanilii i zmiksować. Powstałą masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać 1 łyżkę
kakao i zmiksować.Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Ułożyć na nim 18
herbatników, jak na zdjęciu. Posmarować je masą
serową z
kakao, odkładając kilka łyżek na późniejsze wykorzystanie. Przykryć kolejną warstwą
herbatników, które posmarować jasną masą
serową. Na samym środku ułożyć resztę ciemnej masy serowej. Pomagając sobie folią spożywczą podnieść boki
herbatników do góry by złożyć je w domek. Docisnąć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.Kolejnego dnia chatkę polać
polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.Przechowywać w lodówce.




Czekoladowa polewa (ganache):100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia. lub możesz wykorzystać inny przepis, bardziej tradycyjny...Polewa
kakaowa:2 łyżki
masła4 łyżki
cukru3 łyżki
kakao5 łyżek
śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku -
masło roztopić, dodać
cukier,
kakao, kremówkę. Wymieszać, krótko zagotować do zgęstnienia. Polewa gęstnieje stygnąc, więc dopiero gęstą udekorować ciasto.Smacznego :-).
