Wykonanie
Podczas zeszłorocznych świąt Wielkanocny piekłyśmy rozmaite baby i babeczki. W tym roku postanowiłyśmy urozmaicić nasze świąteczne menu o nowe słodkie smakołyki. Tym razem stawiamy na mazurki i serniki w tradycyjnej odsłonie oraz nowoczesnej, odchudzonej. Na początek chciałybyśmy zaproponować Wam tradycyjny sernik goszczący na
polskich stołach – Chatkę Puchatka. Deser uwielbiany przez dzieci i nie tylko :)

Czas przygotowania: 1h + czas na chłodzenie sernikaSkładniki:Na sernik :36
herbatników „bebetki”1 litr
mleka250ml
śmietany lub
kefiruLaska wanilii200g
masła4
jajka2/3 szklanki
ksylitolu1 łyżka
kakaoNa polewę:Tabliczka
gorzkiej czekolady (100g)100ml
śmietany kremówki50g wiórek
kokosowym (lub innej ulubionej posypki)
Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia.
Jajka roztrzepujemy ze
śmietaną. Do wrzącego
mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa podzieli się na
ser i
serwatkę (tak jak na zdjęciu). Sitko wykładamyć pieluchą tetrową lub podwójną warstwą gazy i powoli przelewamy zawartość garnka. Pieluchę zawiązujemy na kranie i czekamy, aż
ser odcieknie. Można trochę poodciskać, ale delikatnie by
ser nie był zbyt suchy. Rozwiązujemy pieluchę z
serem by nieco ostygł.
Masło umieszczamy w misce od miksera, dodajemy
ksylitol i miksujemy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy stopniowy
ser cały czas mieszając (można dodać 2-3 łyżki kremówki by
serek miał fajniejsza konsystencje). Następnie dodajemy ziarenka z
laski wanilii i chwilkę miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z łyżką
kakao, aż do otrzymania jednolitego koloru.Na blacie rozkładamy folię aluminiową. Układamy na niej połowę
herbatników w 3 rzędach po sześć – tak jak na zdjęciu. Delikatnie smarujemy je ciemną masę
serową zostawiając kilka łyżek. Układamy kolejną warstwę
herbatników, a na nich rozkładamy jasną masę. Na środku układamy pasek ciemniejszej masy serowej i zamykamy domek przy pomocy folii. Dokładnie dociskamy całość, owijamy folią i umieszczamy na noc w lodówce. Przed dokładnym zawinięciem warto dokładnie wyrównać górę
domku.Następnego dnia przygotowujemy
polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy
śmietanę niemalże do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy
czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Smarujemy domek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :)












