ßßß Cookit - przepis na Sernik "Chatka Puchatka"

Sernik "Chatka Puchatka"

nazwa

Wykonanie

Podczas zeszłorocznych świąt Wielkanocny piekłyśmy rozmaite baby i babeczki. W tym roku postanowiłyśmy urozmaicić nasze świąteczne menu o nowe słodkie smakołyki. Tym razem stawiamy na mazurki i serniki w tradycyjnej odsłonie oraz nowoczesnej, odchudzonej. Na początek chciałybyśmy zaproponować Wam tradycyjny sernik goszczący na polskich stołach – Chatkę Puchatka. Deser uwielbiany przez dzieci i nie tylko :)
Czas przygotowania: 1h + czas na chłodzenie sernika
Składniki:
Na sernik :
36 herbatników „bebetki”
1 litr mleka
250ml śmietany lub kefiru
Laska wanilii
200g masła
4 jajka
2/3 szklanki ksylitolu
1 łyżka kakao
Na polewę:
Tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
100ml śmietany kremówki
50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki)
Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa podzieli się na ser i serwatkę (tak jak na zdjęciu). Sitko wykładamyć pieluchą tetrową lub podwójną warstwą gazy i powoli przelewamy zawartość garnka. Pieluchę zawiązujemy na kranie i czekamy, aż ser odcieknie. Można trochę poodciskać, ale delikatnie by ser nie był zbyt suchy. Rozwiązujemy pieluchę z serem by nieco ostygł.
Masło umieszczamy w misce od miksera, dodajemy ksylitol i miksujemy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy stopniowy ser cały czas mieszając (można dodać 2-3 łyżki kremówki by serek miał fajniejsza konsystencje). Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii i chwilkę miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z łyżką kakao, aż do otrzymania jednolitego koloru.
Na blacie rozkładamy folię aluminiową. Układamy na niej połowę herbatników w 3 rzędach po sześć – tak jak na zdjęciu. Delikatnie smarujemy je ciemną masę serową zostawiając kilka łyżek. Układamy kolejną warstwę herbatników, a na nich rozkładamy jasną masę. Na środku układamy pasek ciemniejszej masy serowej i zamykamy domek przy pomocy folii. Dokładnie dociskamy całość, owijamy folią i umieszczamy na noc w lodówce. Przed dokładnym zawinięciem warto dokładnie wyrównać górę domku.
Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietanę niemalże do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Smarujemy domek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2016/03/sernik-chatka-puchatka.html