Wykonanie

Choć na pewno powiecie, że to Wasze
ciasteczka z dzieciństwa, są to przede wszystkim popularne okołobożonarodzeniowe
ciasteczka szwedzkich dzieci :-). Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają
faworki, lecz są delikatniejsze, chrupiące i prostsze w przygotowaniu. Tradycyjny przepis opiera się na cieście naleśnikowym, a do ich wykonania potrzebujemy specjalnego przyrządu (w tym celu sprawdźcie zakamarki w starych szafkach lub zapytajcie Babci :-). Ich smażenie wymaga odrobiny wprawy, ale po kilku minutach smażenia sami wyczujecie, jak gorący powinien być
olej i jak "nabierać"
ciasteczka na foremkę. Jeszcze ciepłe
ciastka oprószamy
cukrem pudrem. Ich dużą zaletą jest to, że zrobicie je szybko, ale szybko też znikną ze stołu...Składniki na 60 sztuk:2 duże
jajka1,5 łyżeczki
cukru250 ml
mleka1 szklanka
mąki pszennej1 - 2 łyżki
skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)*
olej lub
smalec do smażenia
cukier puder, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka,
cukier,
mleko i
mąki zmiksować na gładkie ciasto, np. blenderem. Ciasto powinno być odrobinę bardziej gęste niż naleśnikowe (można dodać 1 lub 2 łyżki
mąki więcej). Otrzymane ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Tłuszcz rozgrzać do temperatury 190ºC (jak na
faworki). Przyrząd do rozetek włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał. Następnie zanurzyć w cieście, w taki sposób, by ciasto nie zakrywało góry foremki (inaczej nie będzie można ściągnąć upieczonego
ciasteczka). Natychmiast przenieść do tłuszczu i smażyć około 20 - 35 sekund, do zarumienienia. Po wyjęciu z tłuszczu, pomagając sobie lekko widelcem, ściągnąć
ciasteczko z foremki i odsączyć na papierowym ręczniczku. Smażyć dalej. Co pewien czas zamieszać ciasto (jeśli dodaliście
skrobi, ma ona tendencję do osiadania na dnie).Podawać ciepłe, oprószone
cukrem pudrem.* Ciasto z odrobiną
skrobi daje jeszcze bardziej kruche
ciasteczka!Smacznego :-).

Przepis Beatrice Ojakangas "The Great Scandinavian Baking Book".