ßßß Cookit - przepis na Rozetki skandynawskie

Rozetki skandynawskie

nazwa

Wykonanie

Pyszne chrupiące ciasteczka. Najpopularniejsze ponoć w krajach skandynawskich w okresie Bożego Narodzenia. Do ich wykonania niezbędne będą specjalne formy rozetkowe, które można znaleźć w babcinych szafkach lub sklepach z artykułami wyposażenia kuchni.
Podobne ciasteczka robiłam już tutaj i tutaj . Dzisiejsza propozycja znaleziona na blogu Moje Wypieki jest bardzo podobna, ale wzbogacona o skrobię ziemniaczaną, która nadaje ciasteczkom delikatności i chrupkości. Polecam baaaardzo zwłaszcza w karnawale :)
Składniki:
1 szkl mąki pszennej tortowej
1 szkl. mleka
2 duże jajka
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie zmiksować. W rondelku rozgrzać olej i wstawić do niego rozetki. Przed nałożeniem ciasta muszą być dobrze rozgrzane. Nagrzaną rozetkę zanurzyć w cieście do wysokości ok. 3/4. Rozetkę trzymamy zanurzoną w cieście do momentu dopóki słyszymy charakterystyczne skwierczenie. Gdy ucichnie delikatnie przenosimy rozetkę z ciastem na tłuszcz. Chwilę smażymy po czym zdejmujemy i ustawiamy pustą rozetkę w tłuszczu (celem kolejnego nagrzania). Ciasteczka pieczemy na złoto, odstawiamy do odsączenia na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/02/rozetki-skandynawskie.html