Wykonanie

Pyszne chrupiące
ciasteczka. Najpopularniejsze ponoć w krajach skandynawskich w okresie Bożego Narodzenia. Do ich wykonania niezbędne będą specjalne formy rozetkowe, które można znaleźć w babcinych szafkach lub sklepach z artykułami wyposażenia kuchni.Podobne
ciasteczka robiłam już tutaj i tutaj . Dzisiejsza propozycja znaleziona na blogu Moje Wypieki jest bardzo podobna, ale wzbogacona o
skrobię ziemniaczaną, która nadaje
ciasteczkom delikatności i chrupkości. Polecam baaaardzo zwłaszcza w karnawale :)Składniki:1 szkl
mąki pszennej tortowej1 szkl.
mleka2 duże
jajka1,5 łyżeczki
cukru2 łyżki
skrobi ziemniaczanejcukier puder do posypania
olej do smażeniaWszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie zmiksować. W rondelku rozgrzać
olej i wstawić do niego rozetki. Przed nałożeniem ciasta muszą być dobrze rozgrzane. Nagrzaną rozetkę zanurzyć w cieście do wysokości ok. 3/4. Rozetkę trzymamy zanurzoną w cieście do momentu dopóki słyszymy charakterystyczne skwierczenie. Gdy ucichnie delikatnie przenosimy rozetkę z
ciastem na tłuszcz. Chwilę smażymy po czym zdejmujemy i ustawiamy pustą rozetkę w tłuszczu (celem kolejnego nagrzania).
Ciasteczka pieczemy na złoto, odstawiamy do odsączenia na ręcznik papierowy i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)

