Wykonanie
Wczoraj przyszli kolejni odwiedzający do naszej córci - każdy chce powitać brzdąca na świecie :-) Tyle, że trzeba było zorganizować coś szybkiego na słodko, a chętnego na szybkie pójście do sklepu zabrakło ;-) sięgnęłam więc po przepis, wyjęłam z szafki wszystko co potrzebne i po kilku minutach
ciastka były gotowe :-) a że najlepiej smakują lekko ciepłe, to okazały się strzałem w dziesiątkę :-)SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka miękkiego
masła8 łyżek
mleka2
jajkacukier pudertłuszcz do smażenia (
smalec lub
olej)
Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy
masło i delikatnie rozcieramy w dłoniach. Następnie dodajemy
jajka i
mleko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie stolnicę posypujemy delikatnie
mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm, a następnie kroimy w romby. Po ok. 5 minutach wkładamy
tawa - tawas na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym, a następnie obficie posypujemy
cukrem pudrem.Zamiast
cukru możecie też wykorzystać płynny
miód - można nim polać
ciastka lub podać w małych miseczkach i zamaczać je bezpośrednio przed jedzeniem :-)