Wykonanie

Najlepsze, jakie zrobiłam. Delikatne, kruchutkie, maślane. Pięknie rosną w piekarniku, a ciasto ulega nam przy pracy... Jeśli potrzebna jest lepsza rekomendacja, to przepis dostałam od koleżanki Ani, tej samej, od której mam przepis na niezawodny
biszkopt ;-). Ale przyznam, że nie lubię robić rogalików; mimo starań i włożonej pracy, każdy jest inny i każdy żyje swoim życiem - jeśli można tak o nich powiedzieć ;-). Za to kocham je jeść...Składniki na 40 sztuk małych rogalików:250 g
masła, w temperaturze pokojowej3 szklanki
mąki pszennej60 g
drożdży świeżych lub 30 g
drożdży suchych1 łyżka
cukru pudru1/4 litra kwaśnej gęstej
śmietany 18%8 g
cukru wanilinowegoNadzienie:twarda
marmolada, powidła lub gęsty
dżemZ 1/3 szklanki
śmietany, świeżych
drożdży (
drożdże suche wystarczy wymieszać z
mąką) i
cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Masło posiekać z
mąką i
cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę
śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.Kolejnego dnia ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę
marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki gorącej
wodyCukier puder utrzeć z
wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek
wody lub
cukru pudru.Smacznego :-).