ßßß Cookit - przepis na Rogaliki krucho - drożdżowe

Rogaliki krucho - drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Najlepsze, jakie zrobiłam. Delikatne, kruchutkie, maślane. Pięknie rosną w piekarniku, a ciasto ulega nam przy pracy... Jeśli potrzebna jest lepsza rekomendacja, to przepis dostałam od koleżanki Ani, tej samej, od której mam przepis na niezawodny biszkopt ;-). Ale przyznam, że nie lubię robić rogalików; mimo starań i włożonej pracy, każdy jest inny i każdy żyje swoim życiem - jeśli można tak o nich powiedzieć ;-). Za to kocham je jeść...
Składniki na 40 sztuk małych rogalików:
250 g masła, w temperaturze pokojowej
3 szklanki mąki pszennej
60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
1 łyżka cukru pudru
1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany 18%
8 g cukru wanilinowego
Nadzienie:
twarda marmolada, powidła lub gęsty dżem
Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.
Kolejnego dnia ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).
Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rogaliki-krucho---drozdzowe