ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: ciasteczka trójpołówkowe

na oko, na język: ciasteczka trójpołówkowe

nazwa

Wykonanie

[Ciasteczka trójpołówkowe (nie mylić z trójpolówką), ponieważ są: półkruche, półfrancuskie i półdrożdżowe. Idealnie nadają się na listopadowe smętne wieczory, ich przyrządzenie jest szybkie i proste, a składniki zazwyczaj znajdują się w lodówce ;). Przepis inspirowany przepisem z tego bloga ]
ciastka z marmoladą (t ě stъka zъ sma ž enъjьmi ovotjьmi)
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
100-125 g masła
1/2 szklani jogurtu naturalnego (śmietana 12% też się nada)
łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
ok. 10-12 g drożdży
dowolna marmolada lub gęsty dżem
cukier puder do posypania
Drożdże wymieszać z jogurtem naturalnym do ich rozpuszczenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, cukier wanilionowy, pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem na drobniejsze kawałki, mieszając tym samym z mąką. Wlać jogurt i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, można dodać ciut mąki. Można schłodzić ciasto przez kilka minut w lodówce (np. na czas zmywania zbędnych naczyń i uprzątania blatu ;)).
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować dość cienko, na ok. 3 mm. i pokroić na kwadraty o boku ok. 4-5 cm. (wedle gustu). Polecam wałkowanie ciasta przez folię spożywczą, dzięki czemu nie przyklei nam się do wałka. Jeśli nie uda się rozwałkować ciasta wystarczająco cienko, można wyciąć mniejsze kwadraty i rozciągnąć je na ręce.
Na środek kwadratów położyć marmoladę (lub dżem) i zawijać w łódki - sklejać dwa przeciwległe rogi, lub koperty - sklejać cztery rogi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30-35 min. w 180 o C. Gdy ciastka wystygną, posypać cukrem pudrem.
Uwaga!
Po upieczeniu marmolada jest bardzo gorąca, więc można poparzyć sobie język, należy więc wstrzymać się z jedzeniem prosto z blachy :).
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2013/11/ciasteczka-trojpoowkowe.html