Wykonanie

Zdrowsza wersja
czekoladowych muffinów. Z
mąki pszennej razowej i z dodatkiem
żytnich otrębów. Otrzymacie lekkie, pyszne, mocno
czekoladowe muffiny. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę w czasie dnia. Muffiny są lekkie i nie mają w sobie nic z ciężkości, która może towarzyszyć muffinom
razowym. Spróbujcie, jak kolejnym razem najdzie Was ochota na
czekoladę! Ps. i nie potrzeba miksera ;-).Składniki na 12 - 15 sztuk:220 g
mąki pszennej razowej60 g
otrębów żytnich50 g
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli250 ml
kefiru,
maślanki lub
zsiadłego mleka (nie
jogurtu)3 duże
jajka150 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego3/4 szklanki
brązowego cukru muscovado (lub więcej, do smaku)100 g drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) gorzkich lub
mlecznychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiać
mąkę pszenną razową i
kakao, dodać
otręby,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia i
sól. Wymieszać.Do drugiego naczynia wlać
kefir, dodać
jajka,
olej,
cukier - wymieszać i delikatnie roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia.Połączyć zawartość obu naczyń - wymieszać widelcem. Dodać drobinki
czekoladowe i wymieszać. Powstałe ciasto nie będzie gęste, ale jeśli będzie wydawało się zbyt rzadkie należy dodać 2 łyżki
mąki więcej.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przełożyć do nich ciasto, powinno wypełnić papilotkę pozostawiając wolny 1 cm od górnej krawędzi papilotki.Piec w temperaturze 170ºC przez około 22 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
