ßßß Cookit - przepis na Razowe muffiny podwójnie czekoladowe

Razowe muffiny podwójnie czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Zdrowsza wersja czekoladowych muffinów. Z mąki pszennej razowej i z dodatkiem żytnich otrębów. Otrzymacie lekkie, pyszne, mocno czekoladowe muffiny. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę w czasie dnia. Muffiny są lekkie i nie mają w sobie nic z ciężkości, która może towarzyszyć muffinom razowym. Spróbujcie, jak kolejnym razem najdzie Was ochota na czekoladę! Ps. i nie potrzeba miksera ;-).
Składniki na 12 - 15 sztuk:
220 g mąki pszennej razowej
60 g otrębów żytnich
50 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka (nie jogurtu)
3 duże jajka
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
3/4 szklanki brązowego cukru muscovado (lub więcej, do smaku)
100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) gorzkich lub mlecznych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę pszenną razową i kakao, dodać otręby, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
Do drugiego naczynia wlać kefir, dodać jajka, olej, cukier - wymieszać i delikatnie roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia.
Połączyć zawartość obu naczyń - wymieszać widelcem. Dodać drobinki czekoladowe i wymieszać. Powstałe ciasto nie będzie gęste, ale jeśli będzie wydawało się zbyt rzadkie należy dodać 2 łyżki mąki więcej.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przełożyć do nich ciasto, powinno wypełnić papilotkę pozostawiając wolny 1 cm od górnej krawędzi papilotki.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 22 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/razowe-muffiny-podwojnie-czekoladowe