Wykonanie
Składnikiok. 18 sztuk100 g
masła300 g
czekolady (np. po 100 g białej,
mlecznej i gorzkiej)1 pełna szklanka (155 g)
mąki pszennej1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej lub
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 łyżki gorzkiego
kakao70 g
brązowego cukru70 g
białego cukru1
jajko1/4 szklanki (60 ml)
mlekaPrzygotowanie
Masło wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem ciasta, pokroić w kosteczkę, włożyć do miski i zostawić na blacie w temperaturze pokojowej.
Czekoladę połamać na kosteczki, następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na 4 części. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przygotować dużą blachę (lub 2 jeśli mamy), wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z
sodą lub
proszkiem do pieczenia, dodać
sól i
kakao, dokładnie wymieszać, odstawić.Ubijać
masło z dodatkiem brązowego i
białego cukru przez około 5 minut (mogą pozostać kryształki
cukru). Dodać
jajko i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać sypkie składniki, najlepiej w 2 partiach, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników. Razem z drugą partią dodać
mleko. Na koniec wymieszać dłonią lub łyżką z posiekaną
czekoladą (ciasto będzie dość gęste).Nabierać po około 1 czubatej łyżce masy, formować kulki i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy (wykorzystamy połowę masy na jedną blaszkę). Delikatnie - odrobinę, ok. pół centymetra spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki. Resztę masy schować do lodówki i upiec
ciasteczka za chwilę.Wstawić do piekarnika i piec przez około 13-14 minut, aż brzegi
ciastek będą już twardniały, ale cały środek będzie miękki (będzie uginał się pod naciskiem palca).
Ciastka dodatkowo zastygają podczas studzenia, dzięki temu będą lekko ciągnące w środku i nieprzesuszone. Upiec drugą partię
ciastek (zwykle pieką się troszkę krócej niż pierwsza partia).