ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

nazwa

Wykonanie

Miał się on pojawić już jakiś czas temu, ale... zapomniałam o zdjęciach zalegających w aparacie. :)
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki białego cukru
100 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
2 łyżki cukru wanilinowego
300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej)
Lista zakupów.
Czekoladę kruszymy na drobne kawałki - jeden to minimum 1/4 kostki.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, sodę, cukier wanilinowy i mieszamy. W drugiej misce ubijamy masło z dodatkiem cukru przez około 5 minut. Następnie dodajemy jajko i ubijamy przez kolejne 5 minut.
Do ubijanej masy dodajemy wcześniej wymieszane sypkie składniki i miksujemy. Po dodaniu czekolady w kawałkach mieszamy dłonią (ciasto jest bardzo gęste).
Kawałkami nabieramy ciasto w dłoń i formujemy kulki wielkości gałki lodów i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Delikatnie spłaszczamy dłonią wierzch każdej kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 15-20 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.
Gdy ciastka będziemy wyjmować z piekarnika, będą one miękkie, zastygną podczas studzenia - nie zdejmujemy ich od razu z papieru, tylko ściągamy całość na blat i kolejną partię ciastek pieczemy na nowym papierze. Najlepiej przechowywać w suchym, zamykanym pojemniku - np. w jakiejś puszce po ciastkach lub czekoladkach.
Źródło:http://www.kulinarnyantytalent.pl/2013/04/kruche-ciasteczka-z-kawakami-czekolady.html