Wykonanie

Bezbłędne. Gofry
czekoladowe z drobinkami
czekolady. Krucho - puszyste (nie mocno kruche). Najlepsze z
cukrem pudrem (jeśli będą Wam wydawać się zbyt wytrawne) lub z
bitą śmietaną i
owocami. Jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłam było ubicie
białek i dodanie tej piany do ciasta. Chcę wierzyć, że dzięki temu były jeszcze bardziej puszyste :-).Składniki:200 g
mąki pszennej50 g drobnego
cukru do wypieków40 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soli3
jajka,
żółtka i
białka osobno55 g
masła, roztopionego i przestudzonego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii450 g
maślanki (lub
kefiru,
zsiadłego mleka)1/2 - 3/4 szklanki drobinek
czekoladowych (chocolate
chips)
Mąkę,
cukier,
kakao, proszek,
sodę,
sól - przesiać i wymieszać.
Żółtka zmiksować z
masłem, ekstraktem z
wanilii,
maślanką. Powstałą masę zmiksować z suchymi składnikami. Odłożyć ciasto na 5 minut.Po tym czasie w osobnym naczyniu ubić na sztywno
białka i dodać do odłożonego ciasta razem z drobinkami czekoladowymi, bardzo delikatnie wymieszać.Piec w gofrownicy do chrupkości lub do momentu, aż bez problemu będą odchodziły od gofrownicy. Podawać ciepłe.Smacznego :-)


Przepis z foodnetwork.com.